Umpan kini berada di dalam aplikasi   
Umpan kini berada di dalam aplikasi   

Q & A

Soal Jawab Mancing – Mohon Keyakinan Nak Guna Set Ultralight?

  SOALAN:   Saya tengok sekarang ni teknik memancing UL semakin diminati. Jadi boleh tak admin tulis sikit pasal UL ni? Apa jenis rod dan spinning reel / baitcaster...

Soal Jawab Mancing – Mohon Tip Nak Beli Set Pancing Kolam?

  SOALAN:   Saya baru nak berjinak-jinak dengan dunia memancing ni. Saya dah pernah memancing tetapi belum pernah beli lagi barang-barang pancing. Boleh tak admin beri sedikit...

Soal Jawab Mancing – Apa Kelebihan Menggunaka Circle Hook?

  SOALAN:    Sebagaimana yang diketahui umum, terdapat banyak jenis dan bentuk mata kail. Apa yang ingin saya ketahui ialah bolehkah circle hook yang biasa digunakan memancing...

Soal Jawab Mancing – Boleh Tak Guna Set BC Untuk Jigging?

  SOALAN:   Saya dapati rata-rata pemancing menggunakan baitcaster reel bila bermain teknik slow pitch jigging tetapi bila bermain teknik light jigging mereka akan menggunakan spinning reel....

Soal Jawab Mancing – Perihal Udang Galah Sungai Dan Muara?

  SOALAN:   Saya dan rakan-rakan baru lagi berjinak-jinak dalam dunia memancing udang galah ni. Ada sedikit persoalan ingin diajukan. Soalan pertama; kebiasaan untuk sungai yang ada pasang...

Soal Jawab Mancing – Boleh Ke Guna Mata Tunggal Untuk Gewang Permukaan?

  SOALAN:   Saya nak minta pencerahan berkenaan single hook pada gewang top water / minnow dan depth. Untuk jenis snakehead (toman) adakah pengunaan single hook sesuai untuk kita...

Soal Jawab Mancing – Teknik Menyelamatkan Batu Ladung Dari Menyangkut

  SOALAN:   Saya ingin tahu teknik memancing di pesisir pantai yang mempunyai cerun dan berbatu karang. Persoalan utama adalah bagaimana untuk mengatasi masalah peralatan yang mudah tersangkut...

Soal Jawab Memancing – Peralatan Pancing Untuk Pancingan Sungai Berjeram?

  SOALAN:   Saya akan join satu trip trekking di sebuah sungai hutan pergunungan yang perlu dirahsiakan. Saya nak minta pendapat admin, kalau nak casting kat jeram-jeram...

Soal Jawab Mancing – Tutorial Teknik Casting Yang Padu?

  SOALAN:   Boleh tak admin bagi tutorial ringkas tentang teknik balingan overhead cast? Saya baru belajar casting ni admin.   JAWAPAN:   Teknik overhead casting double handed meruapakan teknik yang...

Soal Jawab Mancing – Tip Pancing Ikan Bawal Kolam?

  SOALAN:   Apakah umpan paling sesuai untuk memancing ikan bawal emas atau bawal pinang di kolam memancing air masin dan juga di habitat semulajadi? Kalau admin...

Mesti Baca!

Buat Perkara Ini Jika Hujan Ketika Mancing

  Tahu ke anda bahawa memancing ketika hujan, memberi anda peluang lebih baik untuk menangkap lebih banyak ikan. Memang betul, tetapi ia memerlukan sedikit perencanaan...