IKLAN

 

Reverse clinch knot atau ikatan reverse clinch merupakan satu simpulan atau ikatan jerut yang agak popular digunakan secara meluas dalam aktiviti memancing. Ia merupakan satu ikatan yang mana tunjang kekuatannya bergantung kepada simpulan yang dihasilkan.

 

Ikatannya tidak terlalu sukar untuk dibuat dan sangat sesuai untuk menghubungkan tali pancing dengan swivel, snap atau mata kail yang bertangkai.

 

Step 1

Masukkan hujung tali pancing (perambut atau tali utama) ke dalam cincin mata kail atau swivel lebih kurang sejengkal atau lebih pun boleh.

 

Step 2

Bawa bahagian hujung tali ke bahagian bawah tali utama.

 

IKLAN

Step 3

Mulakan lilitan dengan menindan bahagian hujung tali ke atas tali utama.

 

Step 4

Kemudian teruskan lilitan ke atas kedua-dua tali iaitu tali utama dan tali utama yang keluar dari gelung cincin.

 

IKLAN

Step 5

Teruskan lagi lilitan menghala ke arah mata kail atau swivel.

 

Step 6

Lakukan lilitan sekurang-kurangnya 5 hingga 7 kali. Lagi banyak lilitan sebenarnya lagi bagus kerana ia menguatkan lagi simpulan.

 

Step 7

Kemudian masukkan hujung tali ke dalam ruang gelung yang terhasil antara tali utama dan tali yang keluar dari gelung cincin.

 

Step 8

Kemudian masukkan pula bahagian hujung tali ke dalam gelung pertama yang dihasilkan dari lilitan tadi.

 

Step 9

Tarik bahagian hujung tali sambil melurut lilitan agar tidak bertindan antara satu sama lain. Kemudian tarik pula bahagian tali utama dengan kuat. Apabila ikatan sudah cukup ketat, potonglah lebihan hujung tali yang tidak diperlukan. Siap!