IKLAN

Sekarang ni aktiviti memancing di sungai pergunungan dah semakin canggih. Kebanyakan pemancing dah tak bawa sardin atau megi tapi bahan-bahan untuk memasak macam menu ala-ala hotel. Menu masak lemak cili api tu macam dah biasa sangat dah. Berikut antara menu yang pernah dihasilkan oleh pemancing ketika memancing di hutan sungai pergunungan.

 

Bahan-Bahan:

 

  • 1 ekor ikan tengas
  • 2 batang serai (dititik atau diketuk)
  • 2 helai daun kunyit (disiat dan disimpulkan)
  • 5 biji limau kasturi (ambil jus)
  • 600 ml santan cair
  • 200 ml santan pekat
  • 20 biji cili padi kampung
  • 1 inci kunyit hidup
  • Secekak pucuk ubi (rebus dengan garam dan toskan)
  • Garam secukup rasa

 

IKLAN

Cara-Cara Penyediaan:

 

IKLAN

Ikan tengas disiang dan dibersihkan pastu perap dengan garam seketika dan bersihkan kembali.

Tumbuk cili padi bersama kunyit hidup dan garam, kemudian masukkan ke dalam periuk.

Masukkan pula serai yang telah dititik dan santan cair. Hidupkan api dan kacau hingga mendidih.

Masukkan ikan tengas dan tambah santan pekat. Bila dah mendidih masukkan pula daun kunyit, pucuk ubi yang telah direbus dan masukkan garam secukupnya.

Biar mendidih perlahan dalam 10 minit dan tuang jus limau kasturi dan biarkan mendidih lagi sambil dikacau perlahan.

Perisakan dan kalau rasa dah ngam baru padamkan api. Kemudian boleh dihidangkan dengan nasi panas-panas dan ikan pekasam. Perghhhhhh!