Sebagai pemancing dan lelaki yang mementingkan status kelelakian anda, adalah sangat penting untuk korang jadikan ikan puyu sebagai menu utama. Nak tau kenapa… ini dia sebabnya.

 

Presiden Persatuan Usahawan Penternak Puyu Kelantan (Pupuk), Mohd Izzat Mohd Zubir berkata, ikan puyu digunakan secara meluas di Indonesia untuk merawat dua penyakit yang sering dihidapi manusia.

Menurutnya, spesies ikan darat atau air tawar itu dikatakan mampu mengatasi masalah osteoporosies atau tulang reput selain mengatasi masalah LEMAH TENAGA BATIN LELAKI.

 

Ramai Tidak Tahu Ikan Puyu Terbaik Untuk Tenaga Lelaki

 

“Di negara jiran itu mereka memproses tulang ikan puyu menjadi serbuk sebelum dibuat kapsul kerana dikatakan tulang puyu mampu menguatkan tulang dan merawat masalah tenaga batin lemah,” katanya.

 

Mohd Izzat berkata, khasiat tersebut membuatkan ikan puyu mendapat permintaan tinggi selain popular sebagai makanan eksotik termasuk di negara ini.

 

Menurutnya, menyedari potensi besar dalam industri ikan puyu telah mendorong pelbagai pihak mula menternak ikan puyu secara komersil.

 

Ramai Tidak Tahu Ikan Puyu Terbaik Untuk Tenaga Lelaki

 

IKLAN

“Di negara ini, ikan puyu lebih popular sebagai makanan eksotik yang diproses dengan pelbagai cara termasuk pekasam,” katanya ketika ditemui di rumah seorang penternak ikan puyu, Ridzuwan Mustafa, 50, di Kampung Keluang.

 

Mohd Izzat memberitahu lagi, sehubungan itu persatuan menggalakkan orang ramai yang berminat agar menceburi bidang penternakan ikan puyu kerana ia memberi pulangan lumayan sekiranya diusahakan secara serius.

 

Ramai Tidak Tahu Ikan Puyu Terbaik Untuk Tenaga Lelaki

 

Menurutnya, pihaknya mengesyorkan penternak memelihara ikan puyu baka Chumphon 1 yang diimport dari Thailand kerana baka jenis ini mempunyai rasa dagingnya yang lebih manis dan lemak.

 

“Spesies ini juga boleh mencapai saiz melebihi 3 kg seekor selain tempoh masanya yang lebih singkat untuk membesar berbanding ikan puyu tempatan,” kata graduan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) ini.

 

IKLAN

Ujar beliau, penternakan ikan puyu baka Thailand semakin menjadi pilihan kerana penjagaannya mudah dan tidak memerlukan perhatian serius termasuk tidak cerewet dari aspek pemakanan.

 

Ramai Tidak Tahu Ikan Puyu Terbaik Untuk Tenaga Lelaki

 

Ridzuwan bercita-cita menjadi penternak ikan puyu yang berjaya dan dapat membekalkan ikan untuk pasaran tempatan.

 

Menurutnya, di negara ini ikan puyu boleh dipasarkan secara hidup, pekasam, ikan kering, sejuk beku dan umpan hidup (umpan pancing).

 

“Ikan spesies ini boleh dipasarkan seawal sebulan iaitu setelah mencapai ukuran 5.08 sentimeter (2 inci) panjang bagi tujuan umpan hidup yang dijual dengan harga sekitar RM1 seekor.

IKLAN

 

Ramai Tidak Tahu Ikan Puyu Terbaik Untuk Tenaga Lelaki

 

“Harga ikan puyu hidup semasa di pasaran dari baka ini mencecah RM20.00 sekilogram manakala harga benihnya adalah 30 sen seekor,” katanya yang turut membekalkan benih ikan ini untuk penternak dari Kelantan dan Terengganu.

 

Mohd Izzat berkata, pihaknya sedang menggiatkan usaha menambah bilangan penternak ikan itu di negeri khususnya di daerah Besut daripada 30 orang sekarang kepada bilangan lebih besar memandangkan bekalan ikan puyu tidak dapat memenuhi permintaan pasaran,

 

Sementara itu salah seorang penternak, Ridzuwan berkata, dia mula berjinak dalam ternakan ikan puyu pada Mac lalu sebanyak 3,000 ekor selepas mengetahui potensi ternakan ini yang sangat besar.

 

Ramai Tidak Tahu Ikan Puyu Terbaik Untuk Tenaga Lelaki

 

Menurutnya, dia membela ikan tersebut dalam dua kolam buatan dan satu kolam tanah di halaman rumah.

 

“Saya merancang untuk membesarkan perusahaan saya namun berharap agensi berkaitan atau kerajaan dapat membantu penternak sepertinya untuk memajukan lagi dalam bidang ini,” katanya.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI