Memang berbaloi kalau makan ikan terubuk sebab ia bukan saja sedap malah penuh khasiat. Jom kita tengok apa khasiat yang ada pada ikan terubuk.

 

Telur Berkhasiat Tinggi

Telur terubuk mengandungi tenaga 425 kalori, protein 31gram, karbohidrat 10gram, lemak 28gram, kalsium 50miligram, fosfor 100 miligram, dan zat besi 2miligram. Selain itu di dalam telur terubuk juga terkandung vitamin A sebanyak 600 IU dan vitamin B1.

 

Rahsia Tersembunyi Di Sebalik Kenikmatan Ikan Terubuk

 

Kaya Vitamin B12

Kandungan vitamin B12 juga dapat membantu memenuhi keperluan nutrisi tubuh manusia. Vitamin ini sangat berguna untuk membuat tubuh kita lebih bertenaga, dan tidak mudah lelah, letih serta lesu dalam menjalankan aktiviti harian. Dalam seekor ikan terubuk dapat memenuhi 45% keperluan vitamin B12 kita.

 

Kaya Protein

Di dalam ikan terubuk terdapat kandungan protein yang tinggi. Protein tersebut mampu membekalkan keperluan kebutuhan protein seseorang yang ingin membina otot di dalam tubuh. Jadi, apabila ingin memiliki tubuh ideal dan padat berotot, maka pengambilan ikan ini merupakan salah satu penyelesaian  yang tepat.

 

IKLAN

Rahsia Tersembunyi Di Sebalik Kenikmatan Ikan Terubuk

 

Mengubati Otitis

Otitis adalah peradangan telinga bahagian luar. Radang telinga dikategorikan berdasarkan lokasi tempat terjadinya peradangan. Apabila jangkitan terjadi di liang telinga bahagian luar maka diklasifikasikan sebagai otitis eksternal.

Kejadian otitis eksternal berlangsung dari peradangan ringan sampai parah yang dikenali dengan otitis nekrotikan eksternal. Ia berlaku disebabkan peluruhan sel kulit yang normal pada saluran telinga bahagian luar pada kondisi kelembapan yang tinggi dan temperatur yang panas. Cubalah manfaatkan ikan terubuk kerana dapat mengubati otitis.

 

Rahsia Tersembunyi Di Sebalik Kenikmatan Ikan Terubuk

 

Mempercepat Proses Penyembuhan Luka

IKLAN

Ikan terubuk merupakan ikan yang kaya akan omega 3. Kandungan omega 3 yang terdapat pada ikan terubuk sangat baik untuk mempercepatkan proses penyembuhan luka pasca pembedahan. Jadi jangan ragu lagi untuk memakan ikan ini.

 

Kaya Fosfor

Fosfor yang terdapat pada ikan terubuk tergolong tinggi kandungannya. Fosfor bermanfaat dan berkhasiat untuk memberi tenaga dalam metabolisme lemak dan pati, oleh karena itu hal tersebut mampu menunjang kesihatan gusi, tulang dan gigi, serta dapat membantu sistesis DNA.

 

Rahsia Tersembunyi Di Sebalik Kenikmatan Ikan Terubuk

 

Mengawal Berat Badan

Ikan terubuk merupakan makanan yang rendah lemak dan sumber lemak berkualiti tinggi. Makan ikan ketika makan malam akan membantu anda merasa kenyang tanpa menghimpun lemak. Caranya dengan tidak digoreng, tapi dikukus, dibakar, dikukus ataupun dibuat sup. Untuk itu cubalah khasiat ikan ini.

IKLAN

 

Rahsia Tersembunyi Di Sebalik Kenikmatan Ikan Terubuk

 

Menurunkan Tekanan Darah

Tekanan darah tinggi sangat berbahaya bagi tubuh kita dan dapat menyebabkan kematian. Untuk itu cubalah manfaat ikan terubuk yang mampu menurunkan tekanan darah, kerana di dalam ikan tersebut terdapat asid lemak omega 3 yang berfungsi untuk membantu menurunkan tekanan darah. Selain itu juga dapat membantu menjaga kesihatan kulit, terutama dari ekzema dan dermatitis, serta dapat membantu dalam pembentukan otak.

 

Rahsia Tersembunyi Di Sebalik Kenikmatan Ikan Terubuk

 

Mendorong Pembentukan Tulang dan Gigi

Mineral fosfor yang terdapat dalam ikan terubuk merupakan mineral yang sangat diperlukan tubuh. Kekurangan mineral fosfor boleh menyebabkan tulang reput yang pada akhirnya dapat mengalami kelumpuhan jika kekurangan zat mineral ini. Mineral fosfor berperanan aktif pada pembentukan tulang dan gigi.

 

Rahsia Tersembunyi Di Sebalik Kenikmatan Ikan Terubuk

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI