Apa yang bermain di fikiran korang apabila nama Pulau Jerejak diajukan? Kalau diajukan kepada saya sebelum bergelar kaki pancing, pastinya yang terbayang di fikiran ialah sebuah penempatan bagi banduan atau orang yang dibuang negeri.

 

Hakikatnya, Pulau Jerejak ialah sebuah pulau yang kecil di selatan Pulau Pinang, Malaysia yang terkenal pada suatu ketika sebagai sebuah petempatan untuk banduan yang dibuang negeri.

Luasnya 362 hektar. Pulau Jerejak kini boleh dikunjungi dengan menaiki feri kecil dari Bayan Lepas.

 

Pulau Jerejak – Destinasi memancing bersejarah

 

Sejarah Pulau

 

Francis Light, pengasas Pulau Pinang, dikatakan tiba lebih dahulu di Pulau Jerejak pada awal tahun 1786 sebelum menuju ke Pulau Pinang.

Pada tahun 1797, Kolonel Arthur Wellesley mencadangkan bahawa Pulau Jerejak dijadikan tapak untuk Fort Cornwallis (Kota Cornwallis).

 

Cadangannya untuk membina sebuah pangkalan tentera di Pulau Jerejak berdasarkan tujuan untuk mengawal bandar Jamestown yang kini dikenali sebagai Bayan Lepas.

 

IKLAN

Pada awal tahun 1794, sebuah wabak malaria yang amat besar, mungkin diakibatkan oleh pemugaran hutan untuk mengasaskan Georgetown mengorbankan banyak nyawa, termasuk juga James Light.

 

Oleh itu, Wellesley tidak menyokong Pulau Pinang sebagai tapak untuk Kota Cornwallis.

Walaupun demikan, cadangan Wellesley tidak diterima kerana Georgetown telah menjadi sebuah pelabuhan yang menguntungkan dan Jamestown atau sebarang kemudahan ketenteraan di Pulau Jerejak jelas tidak diperlukan.

 

Diakibatkan oleh keputusan Francis Light yang awal bahawa pendatang akan dibenarkan memiliki apa-apa sahaja tanah yang dipugar oleh mereka, Pulau Pinang dibanjiri oleh pendatang-pendatang.

Sebagai langkah mencegah, semua pendatang harus diperiksa di pusat pemeriksaan kesihatan Pulau Jerejak sebelum dibenarkan mendarat di Pulau Pinang.

 

Pada tahun 1910, Pulau Jerejak dijadikan sebuah pusat kuarantin kesihatan untuk para pendatang, dan pada akhir dekad 1930-an, sebuah hospital kusta dibina di bahagian timur pulau ini.

 

IKLAN

Pulau Jerejak – Destinasi memancing bersejarah

 

Sebuah tugu peringatan telah dibina di Pulau Jerejak untuk dua orang anak kapal daripada Angkatan Tentera Laut Empayar Rusia yang maut apabila kapal Zhemchug ditenggelamkan

oleh kapal Emden daripada Tentera Marin Kaiserliche dalam Pertempuran Pulau Pinang pada 28 Oktober 1914.

Ini adalah salah satu daripada hanya beberapa kejadian yang berlaku di kawasan Malaysia semasa Perang Dunia I.

 

Selepas Perang Dunia II, terdapat kenaikan bilangan mangsa batuk kering dan oleh itu, sebuah sanatorium telah dibina untuk mangsa-mangsa penyakit tersebut di Pulau Jerejak.

Pada 12 Jun 1969, Pusat Pemulihan Jerejak diasaskan sebagai sebuah penjara keselamatan tertinggi dan oleh itu, Pulau Jerejak mendapat nama samaran, Alcatraz Malaysia. Pusat ini akhirnya ditutup pada Ogos 1993.

 

IKLAN

Pulau Jerejak – Destinasi memancing bersejarah

 

Perkembangan terkini

 

Rancangan-rancangan telah dicipta untuk membangun semula Pulau Jerejak menjadi sebuah tempat peranginan pada tahun 2000.

Inilah satu-satunya alasan untuk menutup semua institusi yang tidak “begitu canggih” namanya di pulau ini, seperti auditorium dan penjara.

 

Pada Januari 2004, Jerejak Resort & Spa dibuka untuk perniagaan. Tempat peranginan ini dibina di atas kawasan yang dahulunya merupakan pusat rawatan kusta.

Pembangunan ini menimbulkan agak banyak perbalahan, dengan rasa bimbang terhadap penghapusan tinggalan dan warisan bersejarah pulau ini secara sistematik, serta juga kesannya kepada ekosistem Pulau Jerejak yang mudah terjejas.

 

Pulau Jerejak – Destinasi memancing bersejarah

 

Namun bagi kaki pancing, Pulau Jerejak merupakan sebuah destinasi padang pancing yang wajar dimasukkan ke dalam diari memancing.

Perairan pulau ini sangat berpotensi untuk diangkat sebagai ekopelancongan dalam aspek memancing terutamanya sukan memancing.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI