Ikan kerakap Nil memiliki tubuh yang memanjang, padat dan lebar. Hampir keseluruhan badannya berwarna perak dengan sedikit tona biru.

Memiliki mata gelap hitam yang khas, dengan cincin luar berwarna kuning cerah. Kepala dengan profil tirus ke mulut, muncung cengkung, pipi penutup insang dengan satu tulang belakang.

 

Profil Ringkas Ikan Kerakap Nil!!

 

Sirip dorsal ikan ini berfilamen dengan 7 hingga 8 tulang berduri, dan 1 tulang berduri dan 8 hingga 11 filamen lembut pada dirip dorsal kedua. Sirip anal dengan 3 tulang duri dan 6-9 filamen lembut, dan sirip kaudal bulat.

 

Purata panjang ikan kerakap Nil dewasa adalah antara 121 dan 137 cm, dengan panjang maksimum hampir 2meter. Selaku ikan air tawar gergasi, ia mampu mencapai berat sehingga 200 kg.

IKLAN

 

Profil Ringkas Ikan Kerakap Nil!!

 

Ikan Nile perch memakan ikan, krustasea dan serangga. Mereka kadang-kadang juga bersifat karnivor dengan memakan spesies mereka sendiri. Spesies juvernil turut juga memakan zooplankton.

 

Ikan Nil perch ditangkap secara besar-besaran sebagai sumber makanan. Ini juga popular di kalangan pemancing sukan kerana sifatnya menyerang umpan tiruan. Dalam pada masa yang ia juga diternak secara komersial.

IKLAN

 

Profil Ringkas Ikan Kerakap Nil!!

 

Ikan nil bertengger adalah spesies ikan yang sangat penting secara komersial. Ini digunakan terutama untuk makanan. Ia mendiami berbagai habitat, termasuk tasik utama Victoria Lake, sungai dan terusan.

Ia agak terbatas memasuki rawa, karena relatif tidak toleran terhadap perairan rendah oksigen.

IKLAN

 

Ikan kerakap Nil ditangkap dengan pelbagai cara termasuklah pukat dasar, pukat hanyut, joran dan kekili, koyan serta perangkap.

Dalam industri pancingan sukan, ia merupakan tangkapan seumur hidup yang diimpikan oleh pemancing di serata dunia.

 

Profil Ringkas Ikan Kerakap Nil!!

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI