Ikan lampam tergolong dalam genus Barbonymus iaitu kumpulan ikan yang paling banyak terdapat dalam sungai-sungai kita seperti di Pahang, Perak, Johor dan sebagainya.

Ikan lain dalam kumpulan ini termasuklah yang terbesar dan lebih mencabar seperti ikan kerai (Hypsibarbus wetmorei) dan Ikan tengalan (Puntioplites bulu).

 

Profil ikan lampam ekor merah!!
kerai

 

Terdapat juga beberapa spesis ikan ini dijadikan sebagai ikan akuarium dalam kumpulan ini.

Ia termasuklah ikan bagoh (Barbodes lateristriga) yang mana ia mempunyai saiz kecil comel yang mudah didapati di anak-anak sungai air jernih di kawasan pedalaman.

 

Selain itu ikan air tawar atau ikan sungai sama dengan kumpulan jenis ini adalah ikan putih atau juga dikenali dengan nama ikan tebal sisik (Barbodes binotatus) iaitu ikan kecil berwarna keperakan yang memberikan satu keseronokan memancing.

 

Profil ikan lampam ekor merah!!
tebal sisik

 

Ikan Lampam ini memang mudah ditangkap jika ada ilmu pengetahuan, minat, kemahiran dan suka memakannya.

IKLAN

 

Lampam sungai merupakan ikan air tawar yang hampir sama dengan ikan bream di U.K, atau ‘ikan panfish’ di USA atau pun juga ‘ikan tilapia Nil di benua Afrika.

Ikan ini adalah spesies ikan yang mempunyai cara hidup dan reputasi pembiakan yang sangat tinggi.

 

Ikan Lampam sungai selalunya akan hidup dengan baik di dalam sungai-sungai di Malaysia terutama sungai yang belum tercemar.

Dalam masa tertentu jumlah populasi ikan ini banyak jumlahnya atau pun ia meningkat mendadak bergantung kepada cuaca, musim dan kewujudan makanan.

 

Populasi yang meningkat terlalu cepat membolehkan ikan ini boleh ditangkap menggunakan pelbagai cara.

IKLAN

Walaupun begitu kini agak sukar sedikit untuk menyaksikan jumlah sebegitu banyak akibat tekanan penangkapan yang sangat tinggi.

 

Profil ikan lampam ekor merah!!

 

Kawasan sungai yang dahulu banyak ikan kini terjejas teruk dengan aktiviti penangkapan kurang beretika seperti penggunaan jaring, tuba, bom ikan malahan ada yang menggunakan racun.

 

Laporan Jabatan Perikanan menyatakan beberapa sungai utama yang senang dimasuki oleh pemancing atau nelayan sungai atau kawasan yang berhampiran dengan penduduk padat berhampiran dengan kawasan bandar sudah sukar ada ikan ini dalam sungai.

IKLAN

 

Profil ikan lampam ekor merah!!

 

Dalam memburu ikan ini sebaiknya pastikan kawasan sungai atau lubuk untuk memancing banyak ikan lampam. Ikan ini biasanya berada di bahagian pertengahan dan hulu sungai.

Ikan lampam ini hidup satu habitat yang sama dengan jenis ikan terbol, merah pipi, pucuk pisang, kaloi dan jenis ikan sama dengannya.

 

Kalau dapat ikan lampam terus dibersihkan dengan cepat dengan membuang tahi dan isi perutnya disebabkan ikan lampam mudah membusuk dan sebaiknya simpan dalam kotak simpanan yang ada air batu.

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI