Selaras dengan slogan Hulu Langat syurga memancing, Prawn Valley Farm (Galah Malaysia) tidak mahu ketinggalan merancakkan lagi industri memancing tanah air khususnya di Lembah Kelang dengan melancarkan pusat rekreasi memancing udang galah.

Prawn Valley Farm (PVF) yang turut dikenali dengan nama Galah Malaysia merupakan sebuah pusat rekreasi keluarga memancing udang galah yang terletak di Lot 100 Jalan Sungai Sop, Batu 14 Hulu Langat berdekatan dengan restoran popular Langat Ah Soon Seafood, mula beroperasi pada 16 September 2017 yang lalu. Ia bolehlah dianggap sebagai kolam memancing udang galah (kolam simen) terbesar di Malaysia.

Menurut pemilik PVF, Johnson Chew yang baru berusia 26 tahun, minat dan keinginan beliau untuk mengusahakan pusat rekreasi memancing udang galah ini berpunca dari hobi. Berikutan kerap meluangkan masa di pusat memancing udang galah, beliau mula nampak potensi pusat rekreasi seumpamanya dan tidak berlengah mencari lokasi dan tapak bagi menjayakannya.

“Dulu saya selalu pancing udang tapi bila sudah ada kolam, mahu pancing pun sudah tidak ada masa,” ujar pemilik PVF yang ramah dan bercita-cita tinggi untuk meluaskan lagi cabang perniagaannya.

IKLAN

Prawn Valley Farm (Galah Malaysia) berkeluasan lebih tiga ekar ini beroperasi dari jam 12.00 tengah hari hingga 6.00 pagi setiap hari ini menyediakan dua buah kolam simen (kolah) pancingan udang galah. Kolam A berkeluasan 100 kaki x 30 kaki dengan purata kedalaman sehingga 6 enam kaki.

Manakala kolam B pula berkeluasan 50 kaki x 26 kaki dengan purata kedalaman sehingga 4 kaki. Dengan kedua-dua kolam ia mampu menempatkan sehingga 120 pemancing pada satu masa.

Untuk memancing di PVF, anda boleh datang dengan berlenggang tanpa sebarang peralatan memancing kerana segalanya disediakan. Anda boleh membawa joran tanpa kekili (teleskopik) sendiri atau menyewanya dengan kadar sewa berpatutan. Yuran memancing bermula dari RM 30 untuk tempoh 1 jam, RM 50 untuk 2 jam, RM 68 untuk 3 jam dan tawaran yang lebih rendah untuk tambahan jam berikutnya. Sementara umpan yang dibenarkan hanyalah perumpun atau umpun-umpun dan ia ada disediakan di kaunter dengan kadar bayaran tertentu.

IKLAN

Menurut Johnson Chew lagi, setiap pemancing tidak akan pulang dengan tangan kosong kerana setiap hari beliau akan melepaskan udang galah antara 30 hingga 40 kilogram setiap hari. Semakin ramai pemancing maka semakin banyak udang galah yang akan dilepaskan kerana sebagai seorang pemancing, beliau faham dan tahu apa yang dikehendaki oleh seorang pemancing.

 

IKLAN

GALERI

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI