Di seluruh dunia, ekosistem air tawar sebenarnya telah sekian lama menyokong beribu spesies unik dan beratus juta manusia.

Melalui projek Megafishes, pakar ekologi akuatik Zeb Hogan mengembara ke serata pelusuk dunia dalam usaha menyelamatkan spesies ikan terancam dan masyarakat sekeliling yang turut sama berkongsi habitat.

 

Melalui siri televisyen terkenal iaitu Monster Fish, kita dapat melihat kegigihan usaha yang dilakukan oleh Zeb Hogan untuk menyelamatkan spesies ikan terancam dan ekosistemnya.

 

“Konservasi biodiversiti air tawar termasuk patin Mekong, ikan pari air tawar atau memerang sama pentingnya dengan konservasi haiwan seperti harimau atau ikan paus, mungkin lebih penting lagi.

Jadi marilah kita menjaga ekosistem air tawar ini seperti kita menjaga hutan hujan dan terumbu karang,” memetik antara kata-kata lelaki Amerika ini.

 

Personaliti : Monster Fish – Zeb Hogan

 

SAINS, PENDIDIKAN DAN OUTREACH

 

Hogan percaya pendekatan baharu, pelaburan dan kajian menawarkan harapan baru untuk komuniti perikanan dan ikan itu sendiri.

Seperti contoh, di Kemboja, apabila spesies terancam ditangkap, Hogan akan membeli ikan tersebut hidup-hidup sebelum mengambil data kajian dan melakukan proses tagging sebelum dilepaskan kembali.

 

IKLAN

Pendekatan ini secara tidak langsung mampu menyelamatkan spesies terancam dan membolehkan para saintis mendapatkan data seperti paten migrasi, kegunaan habitat dan pengetahuan tentang kadar kematian.

 

Menurut Hogan, sains bukanlah satu-satunya elemen penting. Pendidikan dan outreach juga sangat kritikal kerana di kebanyakan tempat, konservasi spesies ikan terancam seakan-akan konsep yang terlalu janggal. Maka ia perlu diperkenalkan sehingga menjadi relevan.

 

Untuk menggambarkan elemen tersebut, Hogan menerangkan berkaitan sebuah buku tentang konservasi ikan yang diterbitkannya sendiri bersama rakan kajian dan diberikan kepada kanak-kanak di Kemboja.

Dengan tambahan elemen fotografi, jelas kanak-kanak itu menikmati bahan bacaan tersebut dan berebut untuk mengenal pasti spesies ikan yang ada.

 

Personaliti : Monster Fish – Zeb Hogan

 

Selain Kemboja, Hogan juga terlibat dalam projek di Mongolia yang terkenal dengan salmon gergasi.

IKLAN

Dengan bantuan internasional, masyarakat tempatan akan diperkenalkan dengan sistem konsesi di mana syarikat eko-tourism akan mempromosi dan membayar untuk trip fly fishing tangkap dan lepas.

Jadi, salmon akan kembali dilepaskan dan komuniti tempatan mendapat insentif ekonomi di samping mengekalkan konservasi sumber.

 

TERUJA KEMUNGKINAN PENEMUAN BAHARU

 

Kebanyakan gergasi air tawar mempunyai berat lebih 200 lb dan spesies inilah yang paling terancam. Oleh sebab itu, Hogan melakukan bancian global berkaitan ikan gergasi air tawar.

Dapatannya menunjukkan kebanyakan tempat yang mahu dijelajahinya masih belum terusik oleh kajian saintifik.

 

“Ini merupakan peluang untuk membuat penemuan baharu tentang biodiversiti tempatan, perbandingan ekologi dengan sistem sungai lain, pemerhatian baharu kepada sikap haiwan dan mungkin membuat penemuan spesies baharu,” tambah Hogan lagi.

IKLAN

 

Personaliti : Monster Fish – Zeb Hogan

 

“Misteri penemuan baharu seperti ini menambahkan lagi keterujaan saya untuk menjelajah. Dengan kerjasama pakar lain, saya harap kami dapat mencipta satu badan maklumat yang baharu tentang perbandingan ekologi dan konservasi ikan gergasi ini.”

“Seingat saya, saya memang sejak sekian lama teruja dengan ikan, sungai dan sistemnya,” Hogan menyambung.

 

“Saya juga meminati bidang kajian, sains dan penjelajahan. Projek-projek ini tidak langsung membolehkan saya menggabungkan kesemua minat saya dan menyalurkannya kepada orang lain, yang saya harap akan turut mengambil tindakan yang betul untuk mempertahankan tempat-tempat yang menakjubkan ini.”

 

Profil

 

Nama : Dr. Zeb Hogan

Asal : Arizona, USA

Pendidikan : Research Assistant Professor

Kerjaya : Ahli Ekologi Perikanan/Photographer/ Hos Rancangan Monster Fish

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI