Wajib Makan Pil Tahan Mabuk

Walaupun sesetengah orang berpendapat jangan biasakan diri memakan ubat mabuk, tetapi anda boleh mencuba sejauh mana keberkesanan diri anda mampu menahan mabuk. Kalau selepas beberapa trik masih tak boleh tahan maka wajiblah maka ubat penahan mabuk laut.

 

Persediaan Awal Tangani Mabuk Laut

 

Pilih Posisi Terbaik

Semasa bot bertolak, ada baiknya anda berada di posisi menghadap laut sambil menghirup udara segar. Jangan duduk secara mengiring atau banyak berbual, kerana ia membuatkan fikiran anda tidak fokus. Paling penting jangan duduk di bahagian belakang bot yang menyebabkan anda terpaksa menghidu asap dan bau minyak diesel.

 

Persediaan Awal Tangani Mabuk Laut

 

Jangan Lakukan Kerja Teknikal

Ini khusus untuk mereka yang belum biasa berada di laut. Jangan lakukan kerja memasang mata kail, membuat perambut di atas bot atau membuat sambungan tali. Kerja-kerja teknikal ini ada baiknya anda sediakan sebelum bertolak.

IKLAN

 

Persediaan Awal Tangani Mabuk Laut

 

Jangan Memandang Ombak Secara Fokus

Bila berada di atas bot, elakkan mata tertumpu pada alunan ombak. Sebaiknya biarkan mata anda memandang jauh ke hadapan. Melihat ombak turun naik boleh menyebabkan anda merasa mual dengan pantas.

 

Persediaan Awal Tangani Mabuk Laut

 

Rehat Dengan Cukup

IKLAN

Rancang perjalanan anda dengan baik. Jika memandu dari KL ke Kuala Terengganu, ada baiknya bertolak awal dan rehat 2-3 jam sebelum menaiki bot. Bawa kenderaan secara bergilir-gilir dengan rakan. Jangan beri beban pada seorang rakan memandu secara berterusan.

 

Jangan Makan Banyak Sebelum Bertolak

Perut yang terlalu kenyang sebelum menaiki bot akan menyebabkan proses penghadaman tidak berlaku dengan betul. Akibatnya memang akan cepat mual dan boleh muntah serta merta sebaik sahaja berlepas dari jeti. Sebaiknya alas perut sahaja sudah mencukupi.

 

Persediaan Awal Tangani Mabuk Laut

 

Cuba Dan Biasakan Ikut Trip Pendek

IKLAN

Jika berhasrat pergi memancing ke laut dalam (trip 2-3 hari) cuba dahulu trip pendek seperti mencandat sotong atau memancing di perairan yang tidak jauh dari pantai. Cara ini mampu membiasakan diri anda berhadapan dengan alun dan ombak.

 

Jangan Tahan Muntah

Sekiranya anda berasa ingin muntah, jangan tahan, sebaliknya biarkan muntah itu keluar. Biasanya selpas muntah, anda akan kembali segar. Pedulikan rasa malu pada rakan-rakan kerana anda yang menderita, bukan mereka.

 

Persediaan Awal Tangani Mabuk Laut

 

Bawa Banyak Buah-Buahan

Mereka yang muntah berkali-kali biasanya akan lembik dan keadaan ini mungkin akan memudaratkan kesihatannya kerana perut kosong. Walaupun ada bekalan nasi, ada di kalangan mereka yang tidak lalu makan makanan berat. Justeru makan buah-buahan seperti tembikai, epal hijau, lai juga amat bagus bagi mengelakkan perut kosong.

 

Persediaan Awal Tangani Mabuk Laut

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI