Kredit foto: isyamuddin syam

 

Buat pertama kali saya berkunjung ke Pulau Sembilan kurang lebih 20 tahun lalu, Tekong Pak Yusuf mengajar saya menggunakan umpan bilis segar yang dipasang pada apollo 5 mata kail.

 

Kami dibawa memancing ke tanjung sebelah barat Pulau Lalang. Pulau Lalang merupakan pulau terbesar di gugusan Pulau Sembilan.

baca juga taktikal casting

 

Foto: Lebai Mael

 

Tanpa mengetahui ikan yang bakal saya pancing, tekong menyuruh umpan bilis diturunkan. Sebelum itu kami diajar cara yang betul menyangkuk umpan bilis pada mata kail. Biar ikan tengok terliur menurut Tekong Pak Yusuf.

 

Umpan dilabuhkan ke dasar kemudian tarik sedikit ke atas. Lepas itu kami hanya disuruh bersedia untuk membalas joran. Saat umpan dihenjut, ikan mengena.

Apabila ditanya pada tekong ikan apa yang sedang makan umpan kami… cencaru, balas tekong.

 

foto: Lebai Mael

 

IKLAN

Mak oooi…! Berat semacam cencaru ini kerana sebelum ini cencaru yang saya pancing di Pantai Timur hanya sebesar lengan.

Agak terperanjat melihat saiz cencaru berjaya diperoleh sebesar betis kaki orang dewasa setiap ekor. Belum pernah melihat cencaru sebesar itu.

 

Jika 5 mata pancing mengena alamak perut terpaksa digunakan untuk menahan hujung joran. Macam berat 30kg kalau dah 5 ekor cencaru kuda mengena sekaligus.

Tapi kini jumlah populasi cencaru kuda di Pulau Sembilan turun secara mendadak. Banyak trip ke Pulau Sembilan ini di buat pada tahun 2004, jarang lagi saya memperolehi lebih 3 ekor cencaru kuda pada satu trip!

baca juga teknik main apollo

 

Foto: Lebai Mael

 

Atau tidak mengunakan bilis segar mungkin menjadi salah satu faktor kegagalan mendapatkan spesies ikan kulit hijau ini.

IKLAN

Begitu juga nasib bilis di kawasan ini semakin berkurangan dari masa ke masa. Kurang mangsa kurang juga pemangsa. Rangkaian makanan di luat kini tergugat!

 

Teknik memancing cencaru cukup mudah buat cencaru biasa. Guna mata apollo kedai saiz 10 ke atas atau kekuatan 15Ib perambut dengan kertas atau bulu putih.

Mesti asas warna putih sebab makanan utama ikan cencaru ialah ikan bilis serta anak ikan pelagik lain yang kecil.

Warna putih lebih cepat dirembat cencaru berbanding mata apollo warna hijau kerana ia lebih menyerupai warna ikan bilis di dalam air.

 

foto: lebai mael

 

Secara kesimpulan cencaru lebih dikenali ikan merembat mata apollo berbanding teknik pengumpanan ikan.

IKLAN

Hanya cencaru kuda bersaiz besar sahaja pernah diketahui menelan jig terutama jig rungan sekitar 20gram sehingga 60gram.

Paling umum cencaru besar berminat dengan umpan ‘putih’ seperti ikan bilis di mata pancing.

(Sumber: Pokmud’s)

 

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan