Bot dan enjin merupakan aset yang cukup bernilai bagi seorang pemancing ataupun nelayan.

Nilainya boleh diibaratkan seperti kenderaan di atas jalan raya seperti motosikal dan juga kereta.

Harga untuk memiliki bot dan enjin bukannya murah, semuanya ribuan ringgit. Lagi besar saiz dan kuasa kuda enjinnya, lagilah besar nilainya.

 

Bagi bot-bot yang berkuasa tinggi pula, pastinya ia mencecah angka RM50 ribu ke atas dan hinggalah ke ratusan ribu ringgit. Nilai dan harganya pula boleh beli rumah kalau di atas daratan.

 

Di sebalik kegembiraan memiliki aset penting aspek penjagaan keselamatan perlu dititik beratkan. Justeru, bagi kaki pancing dan nelayan pesisir pantai perlulah peka terhadap aset yang dibeli, jangan sampai kena curi.

 

Bagi pengguna bot topper dan memiliki enjin bersaiz kecil yang mudah disimpan mungkin banyak kelebihan ketika simpanan apabila tidak digunakan.

Bot boleh diangkat ke atas bumbung kereta pacuan empat roda ataupun kereta Datsun ‘tonggek’ lama.

Enjinnya pula boleh dipikul di atas bahu. (Merujuk kepada bot bersaiz 13kaki dan enjin 15 kuasa yang masih disimpankan ke darat).

 

IKLAN

Begitu juga dengan bot-bot yang mempunyai kemudahan trailer yang hanya diturunkan ke air sewaktu hendak digunakan.

Kaedah menurunkan dan menaikkan bot dari air lebih mudah dan cara simpanan lebih selamat jika aspek keselamatan ditingkatkan.

 

Namun tidak semua jeti di negara kita mempunyai kemudahan tempat menurunkan bot seperti luar negara.

Negara kita perlu mengiktiraf memancing sebagai sukan profesional dan menambah baik jeti supaya kemudahan untuk menurunkan dan menaikkan bot dibuat di semua lokasi memancing dibina.

 

Tetapi bagi jeti yang tiada kemudahan menurunkan bot, penyimpanan di jeti adalah langkah terakhir.

Tetapi aspek keselamatan merangkumi kesemua perlu dititik beratkan contohnya jeti yang kukuh, kawasan jeti yang tidak berada di laut terbuka dan berombak.

 

IKLAN

Jika tiang jeti diperbuat daripada kayu, ia hendaklah sentiasa dibuat penyelenggaraan berjadual untuk ketahanan jeti bagi jangka masa panjang sekiranya dibuat daripada kayu.

Kebiasaannya pengusaha-pengusaha jeti mempunyai persatuan dan ada juga yang tiada.

 

Terdapat jeti yang dibina oleh kerajaan yang diberikan kepada nelayan namun tiada persatuan yang mengawal dan juga menjaga kebersihan persekitaran jeti.

Ini memperlihatkan kelonggaran dari segi keselamatan bot-bot yang di letakkan di kawasan jeti.

 

Sebaiknya ditubuhkan satu persatuan bagi menjaga keselamatan bot. Ada jeti yang berpagar dan berkunci dan ada juga jeti yang tidak berpagar.

Jika tidak berpagar, pemasangan lampu yang terang di sekitar jeti juga mampu mengelakkan kes kecurian.

IKLAN

 

 

 

baca juga Panduan mancing atas bot

 

Malah ada di kalangan pemancing dan juga nelayan menggajikan pekerja yang biasanya rakyat asing untuk menjaga kawasan jeti dan bot yang parking di jeti berkenaan.

Walaupun ada pekerja, aspek keselamatan yang asas seperti memasang rantai keselamatan pada enjin bot dan mangga pada kunci pagar jeti mampu meningkatkan keselamatan bot atau enjin daripada dicuri.

 

Apa pendapat anda? Jom komen & share. Terima kasih!

 

Jangan lupa like & setting see first Facebook @Majalah Umpan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI