(Idea: Nas Ahmad / Olahan: Amang)

Pada penhujung April yang lepas, Sungai Pahang telah keruh kembali akibat hujan lebat di hulu.

Jadi tiada harapan lagi untuk kami mengilat spisies begahak, spesies impian ramai caster Sungai Pahang.

 

Kami beralih pula ke Sungai Jengka, salah satu anak sungai yang bersambung dengan Sungai Pahang.

Sungai Jengka mmg tidak asing lagi bagi kaki mengilat di sekitar Jengka, Maran dan Temerloh.

 

Keadaan Sungai Jengka ketika kemarau

 

Malangnya setiap tahun, sungai ini sering dituba oleh individu-individu yang tidak bertanggungjawab dan tamakkan hasil sungai dalam masa singkat tanpa mengambil kira kemusnahan yang ditinggalkan.

 

Jika tidak dituba, hasil pancingan di sungai ini boleh dikatakan lumayan. Ketika kondisi air sungai yang agak jernih, spesies seperti kerandang amat mudah dipancing.

Kehadiran kerandang boleh dikesan apabila ia timbul mengambil nafas di tepi-tepi tebing sungai.

 

Wan dengan kerandang pertamanya.kerandang yg timbul tidak jauh dari beliau,hanya satu lontaran froggy saja trus strike.

 

Kerandang yang berjaya ditewaskn oleh Mat dengan menggunakan gewang froggy

 

Saya juga tidak terlepas peluang bertarung dengan spesies ini menggunakan gewang crankbait buatan sendiri. Saya berjaya strike 4 ekor kerandang.

 

Spesies yang biasa menjadi buruan di sungai ini seperti tenggalan, lampam, udang galah, lais, patin dan kaloi.

Bagi kaki mengilat pula spesies sperti sebarau, toman, belida, baung, kerandang dan haruan… di sungai ini juga terdapat begahak dan tapah.

 

Potensi untuk aktiviti memancing di Sungai Jengka agak baik. Jika tiada sebarang aktiviti menuba.

Ketika air keruh, geng-geng membottom (pancing dasar) kerap turun memancing spesies patin, baung, tenggalan dan udang galah.

Lain pula cerita ketika air mula surut dan jernih. Ketika air jernih, Sungai Jengka sangat berpotensi untuk aktiviti mengilat. Tetapi, ketika inilah kaki-kaki tuba datang menuba!

 

 

Lain pula kisah dengan rakan kami Sabri. beliau yang arif dengan struktur dasar sungai yang berkayu,berjaya mendaratkan banyak ekor baung.

 

Saya juga tidak melepaskan peluang untuk menduga spesies ini. Sifat baung yang suka bersembunyi dalam struktur reba juga sangat mencabar. Mana tidaknya,silap baling sangkut derrr…

 

Handmade crankbait warna parrot yang mmpu menyelam hingga 2meter memang menjadi untuk memujuk spesies baung. Sifat gewang yang cepat timbul apabila berhenti karauan memudahkan operasi ketuk reba.

 

Disarankan untk menduga Sungai Jengka, set yang sesuai digunakan dari kelas medium light hingga ke medium heavy, dengan panjang joran tidak lebih 6kaki.

Ini kerana rod yg panjang menyukarkan untuk membuat cast (lontaran) kerana akan tersangkut pokok dan ranting. Sudah memadai set rod antara 5-10lb hingga 6-17lb, dengan mainline berkekuatan 15-25lb.

 

Jika reba berpenghuni, pasti sang baung akan membaham gewang. Spesimen baung terberat yang saya daratkan dengan handmade crankbait warna red crawfish. Sebarau yang turut membaham crankbait yang sama. Tak disangka sebarau juga menghuni reba yang sama dengan baung.

 

Sebarau curut yg membaham minnow biliz warna seluang dan antara baung terbesar yang berjaya dipujuk keluar reba oleh Sabri.