Waktu air pasang besar dan air bani adalah dua masa berbeza untuk memancing di kelong. Ketika air bani arus kurang laju untuk pancingan yang santai bagi memancing ikan yang bermain di sekitar kelong untuk mencari makanan. Pada waktu pasang besar pula arus agar laju dan sedikit sukar untuk memancing. Namun ketika ini lebih banyak ikan masuk ke kawasan kelong.

 

Pengetahuan Memancing Di Kelong!!

Bekalan Makanan

Ini juga antara perkara yang paling penting untuk memancing di kelong. Iyalah, bukan semua kelong ada menyediakan khidmat makanan dan minuman. Adalah seelok-eloknya jika anda menyediakan keperluan bekalan minuman dan makanan ini secukupnya sebelum naik ke kelong. Kalau tak, nanti ada pula yang tak dapat memancing akibat menahan lapar.

 

Peralatan Sepadan

Pastikan peralatan dan tiada yang tertinggal. Ada juga mendengar kes pemancing yang sudah membawa joran, tetapi terlupa membawa kekili dan pelbagai peralatan yang lain. Selain itu, penting juga bagi anda membawa joran spare. Iyalah, ada masanya kejadian tak diingini boleh berlaku dengan mudah. Sekurang-kurangnya, jika kejadian seperti joran patah, joran jatuh laut dan lain-lain berlaku anda sudah ada back-up plan. Jangan lupa bawa appolo! Dan jangan sesekali lupa untuk membawa tong ikan berserta ais.

 

IKLAN

Pengetahuan Memancing Di Kelong!!

 

Ilmu & Pengalaman

Tidak cukup dengan hanya membuat research tentang kelong itu sahaja. Kadang-kadang adalah perlu juga untuk anda mendapatkan khidmat nasihat dari mereka yang arif tentang kawasan kelong yang hendak anda pergi. Cungkil seberapa banyak rahsia dan petua untuk memancing di kawasan kelong berkenaan.

Kepelbagaian Teknik

Jangan hanya fokus kepada pancingan bottom sahaja, sekali sekala cuba juga teknik yang berbeza seperti drifting, casting, jigging dan sebagainya (bergantung kepada jenis dan kedalaman kelong). Ini kerana bukan semua spesies ikan boleh dipancing dengan satu teknik.

IKLAN

 

Pengetahuan Memancing Di Kelong!!

 

Kepelbagaian Umpan

Jangan lupa juga untuk membawa pelbagai jenis umpan yang berkemungkinan berkesan untuk memancing. Jangan bergantung harap kepada umpan hasil pancingan apollo sahaja yang belum tentu setiap masa ada.

IKLAN

 

Pengetahuan Memancing Di Kelong!!

 

Kebersihan & Keselamatan

Amat penting juga bagi mendidik pemancing menjadi warga yang menjaga kebersihan. Jangan sesekali meninggalkan umpan yang lebih dan ikan-ikan yang kecil di kawasan kelong. Dan janganlah juga membuang plastik atau sampah-sarap ke dalam laut. Jadilah warga yang bertanggungjawab dan menjaga alam sekitar kita.

 

Pengetahuan Memancing Di Kelong!!

 

Paling penting untuk utamakan keselamatan diri anda. Pastikan anda kenal pasti barang di sekeliling anda yang boleh membantu jika musibah berlaku. Mana tidaknya musibah seperti rebut, hujan lebat dan sebagainya berlaku tanpa kita duga. Pastikan diri dan harta benda anda selamat dari sebarang kecelakaan yang tidak diingini.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI