Seperti yang kita ketahui, keadaan pasang surut air dipengaruhi oleh graviti bulan. Oleh yang demikian, keadaan Supermoon atau Lunar Perigee ini menjadikan tarikan graviti bulan menjadi lebih tinggi dan kuat lantas menjadikan paras air di bumi meningkat naik atau dikenali sebagai ‘supertide’. Keadaan ini seterusnya mencetuskan fenomena air pasang besar.

 

Dalam beberapa hal, terdapat juga fenomena air pasang besar yang agak abnormal. Sebagai contoh, beberapa tahun lalu di kawasan perairan Pantai Timur telah berlaku fenomena air pasang besar ini. Keadaan ini menyebabkan paras air meningkat secara mendadak malah berlaku ketika musim tengkujuh.

 

IKLAN

Paras air meningkat dan melimpah telah mengakibatkan banjir dan beberapa siri kemusnahan setempat. Paling terkesan akibat fenomena sebegini pastinya di kawasan yang berhampiran dengan sungai dan laut.

 

IKLAN

Bagi kaki pancing, keadaan pasang surut air pastinya antara perkara yang dititikberatkan terutama ketika merancang sesuatu trip pancing di laut. Pasang surut air serta musim sememangnya mempengaruhi spesies ikan di sesuatu kawasan.

 

IKLAN

Namun sebaik-baiknya soal keselamatan haruslah diutamakan ketika memancing. Baik di lautan atau di hutan, jika keadaan seperti berisiko untuk memancing, hentikan aktiviti memancing dan pulang atau cari tempat berlindung.

 

Pengaruh Air Pasang Besar Pada Aktiviti Memancing!!

Jom join port baru di www.facebook.com/umpania101

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI