Berasal dari Sungai Xingu, Brazil. Ciri khas memiliki warna dasar hitam pekat dan lingkaran putih bersih yang menyelimuti kulit bahagian atas tubuhnya, ini alasannya ikan pari tersebut juga sering dinamakan polkadot stingray. Ia mendiami dasar sungai dan sesekali muncul ke permukaan air untuk mencari makan. Makanannya terdiri dari ikan-ikan kecil, udang, ketam dan kerang. Harga mahal kerana sangat rare dan susah untuk diternak.

 

Pari Air Tawar Penghias Akuarium Termahal!!

 

Jenis ikan pari air tawar ini memiliki corak warna yang hampir sama dengan polkadot stingray. Pari Leo X Motorola Stingray sama-sama berasal dari Brazil, tetapi terdapat perbezaan pada warna dasarnya. Leo X Motorola Stingray memiliki warna dasar coklat muda dengan bintik lingkaran berwarna kuning yang terlihat lebih besar di bahagian tengah badan, sementara bahagian tepi memiliki pola lingkaran kuning kecil dan rapat.

 

Pari Air Tawar Penghias Akuarium Termahal!!

 

IKLAN

Pari ini berasal dari negara Amerika Selatan seperti Peru, Colombia, dan Brazil. Seperti namanya, Flower Stingray memiliki corak warna kulit menyerupai bunga kembang. Keunikan lainnya terdapat pada ukuran ekor ikan pari yang biasanya panjang tetapi jenis ikan pari air tawar ini hanya memiliki ekor setengah dari panjang tubuhnya.

 

Pari Air Tawar Penghias Akuarium Termahal!!

 

Ikan pari ini dinamakan tiger stingray kerana memilki corak warna menyerupai kulit harimau bintang. Panjang maksimum ikan ini 1meter dan hanya ditemui di negara Venezuela, Amerika Selatan. Selain memiliki corak warna yang cantik, ikan pari harimau air tawar ini lebih lincah dan agresif dalam pergerakan dibandingkan jenis pari lain pada umumnya.

 

IKLAN

Pari Air Tawar Penghias Akuarium Termahal!!

 

Memang negeri Amerika Selatan merupakan gudang dari sebahagian besar jenis ikan pari hiasan air tawar di dunia. Ikan ini dinamakan Parnaiba River Stingray kerana hanya boleh ditemui di Sungai Parnaiba, Brazil. Keunikannya terdapat pada warna dasar coklat dengan pola lingkaran berukuruan kecil yang memenuhi tubuhnya. Selain itu ekor ikan pari ini sangat panjang melebihi ukuran tubuhnya.

 

Pari Air Tawar Penghias Akuarium Termahal!!

IKLAN

 

Ia dinamakan seperti itu kerana memiliki kulit atas belakang yang mulus dan hampir menyerupai jenis flower stingray. Bezanya terdapat pada pola corak warnanya. Pola warna ikan pari ini lebih mirip belakang seekor kura-kura kerana memiliki pola yang kurang beraturan sehingga membuatnya lebih unik dan memiliki kesan tersendiri di mata para penggemar ikan pari air tawar hiasan.

 

Pari Air Tawar Penghias Akuarium Termahal!!

 

Sebenarnya pari air tawar ini memiliki pola yang hampir sama dengan polkadot stingray. Bezanya terdapat pada warna dasar dan bintik lingkaran berwarna kuning keputihan. Namanya berasal dari corak warna kulit yang menyerupai bentuk gigi putih kekuningan besar. Ikan ini juga berasal dari Amerika Selatan, Brazil. Makanan bigtooth river stingray adalah ikan, udang, dan ketam.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI