Apa yang syok sangat pada ikan ini sehingga ia menjadi buruan ramai pemancing muara? Jawapannya ialah kepayahan dan kesabaran untuk menunggu ia menyentap umpan.

 

Keistimewaan apakah yang dimiliki ikan kuku ini sehingga ramai pemancing pantai di Pantai Timur begitu berahi memburunya? Jawapan ialah kerana ia jarang-jarang makan umpan kecuali jika kena musim dan tempat ia mengadakan gathering. Kena dan rasa sekali pasti nak lagi!

 

Tutorial Mencengkam Pancingan Ikan Kuku

 

Oleh kerana banyak lokasi kuku yang saya ketahui adalah di tempat air cetek dan kawasan pinggiran pantai, peralatan dengan kekuatan kurang dari 20Ib adalah paling efektif. Tangsi 15lb lebih pratikal jika kawasan pancing itu adalah beting pasir atau lagun cetek.

 

IKLAN

Teknik pancing menggunakan batu hidup dengan panjang perambut sekaki sesuai diamalkan. Mata kail pilihan ialah mata udang nombor 12 atau mata kail biasa nombor 2 boleh dipadankan dengan saiz mulut ikan kuku ini. Set pancing sederhana dengan kapasiti tali kurang 100 meter menjadi pilihan saya jika memancing ikan ini.

 

Tutorial Mencengkam Pancingan Ikan Kuku

 

Kuku adalah pemangsa dasar dengan sebab ini umpan juga perlu berada di dasar, jangan gantung umpan terlalu tinggi.

 

IKLAN

Walaupun lariannya kurang kencang, tentangan diberikan amat menakjubkan tetapi jika kawalan terhadap tentangan dilayan dengan baik kita masih boleh menjinakkan kuku kecuali jika ia mengasak dari kawasan batu pantai. Perambut 20 paun mampu menangani kuku yang rata-rata kurang dari 1 kg saiznya di perairan kita.

 

Oleh kerana ramai pengemar pancing pantai tertumpu pada set joran surfcasting, teknik dan peralatan begini tetap sesuai lebih-lebih lagi sasaran lagun atau beting terletak jauh di tengah.

 

Tutorial Mencengkam Pancingan Ikan Kuku

IKLAN

 

Jika anda pengamal pancing ultralight, anda juga juga bermain dengan ikan kuku dengan set rod antara 6-12lb sudah memadai. Gunakan kekili bersaiz antara 500 hingga 1000. Spot memancing kuku biasanya di kawasan berbatu dan lontaran tidak perlu jauh.

 

Kesabaran amat penting kerana spesies pengacau akan mengacau umpan selain banyak kali perambut putus kerana bergeser atau tersangkut di celah batu.

 

Tutorial Mencengkam Pancingan Ikan Kuku

 

Antara spot terbaik pancingan kuku di kawasan Pantai Timur termasuklah Tanjung Api, Cerok Paloh, muara Sungai Paka, Lagun Kuala Ibai, jambatan Kemaman, benteng Kuala Terengganu, Sungai Kelantan dan Jambatan Tok Bali.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI