Periksa mata kail

Jika menggunakan mata kail yang pernah digunakan, uji tahap ketajamannya dulu. Kalau dah kurang tajam, sebaiknya asah bagi tajam. Tapi kalau dah tumpul sangat wajib buang terus jangan disimpan lagi.

 

Pilih saiz sesuai

Saiz dan jenis mata kail jugak perlu diambil kira. Jangan fikir nak ikan besar, kenalah pakai mata besar. Sebaiknya guna saiz mata kail yang sepadan dan elakkan guna mata kail kurang berkualiti. Mata kail yang kecil tak semestinya ikan kecil saja yang makan.

 

Panduan Penting Anti-Kumpau!!

 

IKLAN

Umpan power

Umpan yang akan digunakan perlu dipastikan keberkesanannya. Sama sebagaimana pemancing lain gunakan. Kalau pemancing lain guna udang hidup, janganlah kita masih nak guna umpan ikan.

Kalau pemancing lain guna perisa pandan, kita gunalah pandan jugak. Kalau pemancing lain guna jig warna hijau, kita jangan masih nak pertahankan warna kegemaran sendiri.

 

Set pancing sepadan

IKLAN

Set pancing yang digunakan juga perlu sepadan dengan ikan target. Banyak kejadian ikan gagal didaratkan kerana joran atau kekili gagal mengatasi kekuatan ikan. Malah banyak kes kumpau disebabkan masalah asas ini.

 

Panduan Penting Anti-Kumpau!!

 

Pilihan teknik

IKLAN

Jika umpan sudah bagus, pastikan teknik yang digunakan juga adalah sesuai. Sama ada teknik apungan atau dasar atau apa saja teknik yang bersesuaian.

Teknik karauan pun kena perhatikan juga. Yang penting kena pantau teknik apa yang cepat ikan ambil umpan dan ikan tidak lucut dari mata kail.

 

Ilmu memancing

Teknik strike atau menyentap ikan juga penting begitu juga dengan cara melayan ikan harus betul agar ikan berjaya didaratkan. Kalau strike siakap, jangan macam sentap udang galah. Kalau layan tenggiri jangan main macam layan gelama.

 

Panduan Penting Anti-Kumpau!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI