Setiap perkara yang akan berlaku lazimnya akan memperlihatkan petanda atau tanda-tandanya terlebih dahulu. Begitu jugalah dengan kejadian hujan ribut. Sebagai seorang pemancing terutamanya yang menggemari pancingan di laut lepas, kemungkinan berhadapan dengan ribut adalah lebih tinggi. Jadi, sebagai pemancing kita haruslah peka dengan petunjuk alam.

 

Ribut yang yang datang secara tiba-tiba biasanya membahayakan pemancing yang memancing dengan menggunakan bot-bot kecil. Oleh yang demikian adalah penting bagi kaki pancing untuk mengetahui jangka masa ribut akan tiba di mana lokasi yang sedang memancing.

 

Panduan Nelayan Mengagak Kejadian Ribul Bakal Berlaku

 

IKLAN

Kenapa perlu tau jangka masa ribut akan sampai? Sebenarnya ia penting untuk membolehkan anda membuat keputusan sama ada untuk berlindung di pulau atau kembali ke jeti.

 

Berdasarkan pengalaman para nelayan, dengan melihat kedudukan awan di kaki langit, tempoh waktu kedatangan ribu boleh diandaikan. Sekiranya anda melihatkan kedudukan awan hitam separas dengan laut, ia bermakna ribut masih jauh dan memakan masa yang panjang sebelum tiba di lokasi anda memancing.

 

IKLAN

Panduan Nelayan Mengagak Kejadian Ribul Bakal Berlaku

 

Dalam keadaan begitu, biasanya anda masih mempunyai masa yang cukup untuk bergerak kembali ke jeti. Tetapi, jika awan hitam kelihatan berada pada paras sejengkal atau lebih daripada paras laut, ribut berkenaan sudah begitu hampir dengan anda.

IKLAN

 

Oleh yang demikian, bersegeralah menamatkan sesi memancing kerana ribut bakal tiba dalam tempoh kurang dari satu jam. Kemudian segera cari tempat berlindung atau kembali ke jeti.

 

Panduan Nelayan Mengagak Kejadian Ribul Bakal Berlaku

 

Sekiranya anda memancing dengan menggunakan bot kecil dengan kelajuan rendah, anda haruslah berwaspada sekiranya berlaku kejadian ribut. Oleh yang demikian, sebaiknya sentiasalah memerhati keadaan di langit selain memerhati joran anda.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI