Sebagai ibu bapa, pastinya bukan mudah untuk meyakinkan anak-anak anda meminati sesuatu perkara. Kanak-kanak masa kini lebih cenderung terhadap gajet berbanding aktiviti-aktiviti luar seperti memancing. Jadi, kami berasa terpanggil untuk kongsi beberapa tip untuk mengajar anak-anak anda memancing.

 

Jadikan ia mudah difahami untuk permulaan, janganlah anda menjadi begitu teknikal dengan anak-anak anda. Jangan sesekali bercerita tentang teknik-teknik yang susah untuk mereka fahami. Cukuplah sekadar ajar anak anda mengisi umpan dan merasai tarikan ikan. Risau pula jika ia menjadi terlalu teknikal, mereka akan hilang minat.

 

Panduan Mewarisi Jiwa Kaki Pancing

 

Biarkan anak-anak lakukan kesilapan Kesilapan masa menaikkan ikan memang perkara biasa bagi mereka yang baru nak menjinakkan diri dalam aktiviti ini. Jangan sesekali marah anak-anak anda jika mereka lakukan kesilapan. Seeloknya, beritahu mereka apa kesilapan yang telah dilakukan dan tunjukkan cara sebenar dalam versi yang mudah difahami oleh kanak-kanak.

 

IKLAN

Jadikan aktiviti ini seronok untuk anak-anak yang baru mengenal aktiviti luar, penting untuk ibu bapa menjadikan aktiviti ini lebih santai dan menyeronokkan. Selitkan unsur-unsur permainan sewaktu memancing dan galakkan mereka untuk berimaginasi bagi menarik minat mereka.

 

Panduan Mewarisi Jiwa Kaki Pancing

 

Sokongan dan galakan sokongan dan galakan memang penting untuk menguatkan mental anak-anak kita, apatah lagi bila ikan belum menjamah umpan. Sentiasa memberikan kata-kata semangat dan terapkan nilai positif dalam diri mereka. Jika mereka mendapat strike, teruslah memberikan sokongan agar keyakinan mereka meningkat untuk menaikkan ikan.

IKLAN

 

Jangan syok sendiri jika anda membawa anak-anak keluar memancing, janganlah anda jadi syok sendiri dan memancing sendirian. Waktu ini seharusnya menjadi waktu untuk anda kurangkan fokus terhadap joran sendiri dan lebihkan fokus untuk mengajar anak anda teknik-teknik mudah sewaktu memancing.

 

Panduan Mewarisi Jiwa Kaki Pancing

 

IKLAN

Terapkan aspek-aspek keselamatan kepada anak-anak aspek keselamatan memang menjadi perkara utama yang harus dititikberatkan sewaktu melakukan aktiviti luar. Perkara ini sangat penting untuk mengelakkan kes-kes kecederaan.  Almaklumlah, keterujaan kanak-kanak ni lain macam sikit.

 

Abadikan kenangan mereka bersama ikan penting untuk ibu bapa membawa kamera bersama-sama sewaktu memancing. Apabila anak-anak anda mendapat ikan, ambillah gambar mereka bersama hasil tangkapan untuk menaikkan lagi semangat mereka.

 

Panduan Mewarisi Jiwa Kaki Pancing

 

Bawa mereka memancing sewaktu cuti sekolah Untuk memastikan minat ini berterusan, keraplah membawa mereka keluar memancing sewaktu cuti sekolah. Dengan ini juga, pengalaman dan ilmu mereka akan lebih bertambah.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI