Sekiranya korang belum pernah mengikuti mana-mana trip mencandat sotong terutamanya di perairan Terengganu, maka korang perlu baca dan faham perkongsian yang kami sediakan ini.

 

Musim sotong

Pertama sekali dapatkan info ketibaan musim sotong. Walaupun secara amnya musim sotong bermula dari bulan April hingga September setiap tahun, namun sotong juga ada masalah untuk mengekalkan musimnya.

 

Panduan mencandat sotong

 

Rehat cukup

Pastikan tidur dan rehat yang cukup jika anda mengikuti trip perjalanan yang jauh. Terutamanya jika anda mudah mabuk laut. Tambah pula perairan Terengganu yang lazimnya menjadi port mencandat sotong juga popular dengan alun ombaknya.

 

Tekong candat

Sebaiknya carilah tekong yang memiliki reputasi yang baik walaupun tidak memiliki kemudahan bot yang baik. Tidak semestinya bot yang lengkap dengan gps dan sonar bagi mengesan lubuk sotong berakhir dengan keputusan trip yang cemerlang.

IKLAN

 

Panduan mencandat sotong

 

Peralatan candat

Gunakan peralatan yang sesuai untuk mencandat. Jika menggunakan joran dan kekili, sebaiknya guna set sederhana dan jika menggunakan koyan, sebaiknya tali koyan berdiameter tebal agar tidak bersimpul dan memedihkan tangan.

 

Panduan mencandat sotong

 

IKLAN

Teknik candat

Cara mencandat sotong adalah mengunjun candat sehingga ke dasar laut. Batu ladung atau candat twist yang digunakan sebagai pemberat dibiarkan di dasar, hanya tali pancing dihenjutkan dengan cara mengendur dan menegangkannya.

Apabila terasa sesuatu yang berat, tarik atau gulung tali secara sederhana.

 

Panduan mencandat sotong

 

Lebihkan usaha

IKLAN

Jika menggunakan candat mayat atau candat apollo, sebaiknya cubalah candat pelbagai warna dan perhatikan candat yang mana lebih disukai oleh sotong.

Jika candat mayat atau candat udang kurang disukai oleh sotong, cuba pula candat umpan yang menggunakan umpan ikan.

 

Teknik karauan

Apabila candat mengena sotong, jangan karau atau gulung tali dengan laju dan kasar. Jangan juga terlalu perlahan hingga sotong mampu meloloskan diri.

Tarik secara bertenang dan apabila sotong muncul di permukaan air, biarkan ia memuntahkan dakwatnya sebelum mendaratkannya ke dalam bot.

 

Tong simpanan

Biarkan sotong yang berjaya dinaikkan mati sebelum memasukkannya ke dalam tong ais. Sekiranya ada tangkapan selain sotong, sebaiknya asingkan sotong dan ikan kerana kualiti dan rasa ikan akan terjejas.

 

Panduan mencandat sotong

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI