IKLAN

 

Perambut merupakan kombinasi tali pancing dengan mata kail, batu ladung atau pelampung, yang disambungkan dengan tali utama adalah peralatan penting untuk memancing.

 

Kegunaan jenis-jenis perambut dipengaruhi beberapa faktor tertentu seperti spot memancing, spesies ikan yang ditangkap, waktu memancing, keadaan kejernihan dan arus air serta banyak lagi.

 

Perambut berdasarkan ikan sasaran

Jika anda mensasarkan spesies ikan seperti tenggiri, alu-alu, belitong, haruan tasik, geropoh, dan ikan jenis pemangsa, anda digalakkan untuk menggunakan kaedah ‘drifting’ jika arus laju atau ‘floating’ jika arus perlahan.

 

Gunakan perambut dengan kepanjangan sekurang-kurangnya 3 meter atau 3 depa lebih. Untuk spesies ikan seperti kerapu, ikan merah, bayan, dan jenahak, gunakan kaedah pancingan dasar.

 

Panduan Memilih Jenis Perambut Yang Tepat Untuk Memancing

IKLAN

 

Perambut bagi lubuk berstruktur

Biasanya dalam keadaan begini, kaki pancing gemarkan perambut dengan batu hidup. Perambut yang digunakan harus lebih kecil dari tali utama untuk mengelakkan kaki pancing kerugian batu ladung dan kili apabila perambut putus.

 

Perambut yang selalu digunakan adalah perambut jenis 30 lb ke 50 lb dan panjangnya bergantung pada keadaan arus. Balingan tidak perlu jauh kerana arus yang deras akan membawa umpan ke belakang dengan cepat dan mengelakkan tali tersimpul.

Jika arus perlahan, buatlah balingan jauh. Gunakan perambut kurang dari 3kaki bagi mengelakkan ia dari bersimpul dengan tali utama.

 

IKLAN

Panduan Memilih Jenis Perambut Yang Tepat Untuk Memancing

 

Perambut berdasarkan waktu

Jika memancing waktu siang, gunakan leader bersaiz halus 30lb – 50lb bagi mengelakkan sang ikan ternampak perambut yang digunakan. Seandainya memancing pada waktu malam, perambut yang lebih kasar boleh digunakan.

 

Perambut untuk air jernih

Jika air jernih, gunakan aksesori atau jenis ikatan. Ini bertujuan untuk mengurangkan kepekaan ikan ke atas perambut yang digunakan.

Anda disarankan untuk menggunakan perambut panjang melebihi 1 meter sekiranya perlu dan tariklah minat sang ikan dengan umpan paling baik. Setakat umpan biasa-biasa (umpan mati), ikan takkan layan punya!

 

Panduan Memilih Jenis Perambut Yang Tepat Untuk Memancing

 

Jika air kelihatan keruh, pertimbangkan elemen seperti bau dan penglihatan. Gunakan umpan besar dengan bau yang kuat. Penggunaan perambut pendek tidak jadi masalah.

 

Perambut berdasarkan faktor arus

Ketika arus agak laju, sebaiknya gunalah perambut yang lebih panjang. Arus yang akan membawa umpan ke belakang. Ketika arus perlahan, gunakan perambut pendek bagi mengelakkan perambut bersimpul bersama umpan dan tali utama.

 

Panduan Memilih Jenis Perambut Yang Tepat Untuk Memancing