Ikan merah atau yang lebih dikenal juga dengan red snapper, merupakan salah satu jenis ikan laut yang yang diburu oleh para pemancing. Ini kerana ikan merah memiliki rasa yang sangat lazat. Malah saiznya juga kadangkala mencapai 10kg!

Jika anda berhajat untuk memancing dan mengetahui cara memancing ikan merah yang tepat, info-info berikut diharap dapat membantu.

 

Cara memancing ikan merah ini dilakukan dengan memilih umpan yang tepat. Umpan ikan merah ini sangat mudah didapatkan kerana ia bolehdipancing dengan menggunakan

umpan yang sudah busuk sekalipun. Beberapa umpan yang menjadi kegemaran bagi ikan merah diantaranya seperti berikut.

 

Sotong

IKLAN

Tidak kira sotong hidup atau sotong mati pasti akan menjerat ikan merah. Umpan sotong boleh dicangkuk seekor ataupun secara hirisan pada mata kail. Walaupun sotong hidup adalah pilihan terbaik, adakalanya sotong yang sudah lama dan berbau turut dihentamnya.

Panduan Memancing Ikan Merah Dengan Tepat!!

Hirisan Isi Ikan

Isi ikan merupakan kegemaran ikan merah. Isi ikan yang sering digunakan ialah isi ikan kembung, selar, selayang dan tongkol.

IKLAN

Sepanjang pengelaman saya memancing ikan merah, hirisan ikan tongkol paling cepat menjerat ikan merah. Mungkin kerana isi ikan tongkol berbau lebih kuat berbanding isi ikan lain.

Seperkara lagi, isi ikan merah lebih tahan lama dan perlu dicangkuk dengan kulitnya sekali.

Panduan Memancing Ikan Merah Dengan Tepat!!

Udang

IKLAN

Udang juga merupakan pilihan umpan untuk memancing ikan merah. Ikan merah tidak memilih sama ada umpan udang ini hidup ataupun mati. Malah, udang hidup yang dibeli di kolam pancing juga sangat berkesan untuk dijadikan umpan.

Panduan Memancing Ikan Merah Dengan Tepat!!

Gewang Jig

Sudah ramai kaki jigging terutamanya teknik jigging perlahan berjaya mendaratkan ikan merah. Sikap ikan ini yang tidak memilih umpan menyebabkannya membaham apa sahaja yang berada di depan matanya.

 

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI