Sekarang ini ramai pihak penganjur yang berlumba-lumba mengadakan pertandingan memancing dengan tawaran hadiah yang mampu memukau ramai pemancing untuk turut serta. Malah individu yang tak pernah pernah pegang joran nak join sama.

 

Sekiranya korang sudah biasa sertai pertandingan memancing tentu tidak akan berhadapan dengan banyak masalah (walaupun belum pasti tak kumpau). Tetapi jika korang tak pernah join walaupun pertandingan secara kecil-kecilan, korang kena luangkan sedikit masa untuk hadam panduan berikut supaya tak kumpau.

 

Panduan Elak Kumpau Dalam Pertandingan Mancing

 

Sama ada pertandingan di kolam, tasik atau lombong, sebaiknya buat kajian serba sedikit tentang teknik memancing di lokasi pertandingan sebelum menyertai pertandingan yang diadakan. Selidik juga apa spesies ikan yang dipertandingkan dan umpan yang tepat untuk memancingnya.

 

Panduan Elak Kumpau Dalam Pertandingan Mancing

 

IKLAN

Untuk memperoleh spot pancing berpotensi tinggi untuk strike, datanglah awal untuk pendaftaran dan dapat undian memasang pancang. Kemudian (jika dibenarkan) jagalah kawasan pancang (spot) agar tidak dicerobohi oleh pemancing yang lain.

 

Panduan Elak Kumpau Dalam Pertandingan Mancing

 

Sebaiknya sertai pertandingan tersebut secara berkumpulan. Lagi ramai lagi bagus apatah lagi jika korang tak pernah menyertainya. Selain itu ia bagus untuk tujuan keselamatan dan peluang untuk peroleh strike dalam pertandingan juga lebih cerah.

 

Panduan Elak Kumpau Dalam Pertandingan Mancing

IKLAN

 

Fahami betul-betul syarat pertandingan yang ditetapkan oleh penganjur. Ia sebenarnya langkah pertama yang teramat penting untuk difahami di supaya tidak berputih mata jika hasil tangkapan yang berjaya didaratkan tidak dibatalkan kerana melanggar syarat.

 

Panduan Elak Kumpau Dalam Pertandingan Mancing

 

Perkara utama sebelum menyertai pertandingan adalah menguasai teknik balingan. Pastikan anda mampu membuatkan balingan dengan lurus dan tepat. Pastikan juga lubuk yang dilabuhkan umpan itu berada tepat di hadapan anda, bukannya tepat di hadapan muka peserta hujung sebelah kiri atau kanan anda.

 

IKLAN

Panduan Elak Kumpau Dalam Pertandingan Mancing

 

Pastikan alatan pancing yang digunakan adalah bersesuaian. Joran, kekili, tali utama, perambut dan mata kail adalah berkualiti bagi mengelak daripada kegagalan fungsi ketika bertarung dengan ikan. Harus diingat, banyak kejadian kumpau disebabkan oleh perkara ini.

 

Panduan Elak Kumpau Dalam Pertandingan Mancing

 

Jadilah pemancing yang sporting dan bertimbang rasa. Beri laluan kepada pemancing yang sedang cuba menaikkan ikan kerana perkara yang sama juga kita harapkan apabila berhadapan dengan situasi demikian.

 

Elakkan dari melakukan sebarang penipuan atau sabotaj semata-mata untuk memenangi pertandingan. Dan sebaiknya juga elaklah dari menyertai pertandingan yang jelas melanggar hukum syarak. Lagi parah kalau kumpau.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI