Pasti ramai juga yang tertanya-tanya, adakah spesies andeng ini boleh dipancing menggunakan joran? Jawapannya, YA, memang boleh.

Tetapi untuk memburu spesies ini bukanlah mudah, terutama bagi spesies andeng bersaiz besar yang turut dikenali dengan nama tamok, jempul dan loban. Spesies yang bersaiz besar ini dikatakan boleh mencapai berat sehingga 2 kilogram, malah mungkin ada yang lebih besar dari itu.

 

Untuk keseronokan yang lebih, sebaiknya guna set pancing yang sepadan. Paling menyeronokan jika dipancing dengan menggunakan set ultra ringan.

 

IKLAN

Tali utama atau tangsi sebaiknya tidak melebihi 12lb (dikatakan tali yang lebih halus lebih berkesan untuk memburu spesies yang agak culas ini).

 

Mata kail bersaiz kecil (mata kail udang saiz 7 dikatakan paling efektif). Ada pemancing yang menggunakan mata kail yang banyak, sama seperti mata bom atau mata rambai untuk memancing spesies ini.

 

IKLAN

Jika memancing di rumah rakit, kelong, umpan popular adalah menggunakan roti. Cebisan roti akan ditabur sedikit demi sedikit di kawanan tamok agar ia menghampiri pemancing bagi memudahkan balingan umpan yang berisi mata kail dilakukan.

 

Pastikan mata kail tajam. Pelampung bersaiz kecil perlu digunakan dan jarak pelampung dengan mata kail hanya sejengkal sahaja. Bila pelampung tenggelam, sentap perlahan, agar mata kail tertusuk ke mulut ikan andeng.

 

IKLAN

Ada juga yang berpendapat penting untuk merasuah dahulu ikan andeng ini dengan biskut yang telah dihancurkan. Jika tiada biskut, lebihan nasi atau cebisan roti juga boleh digunakan. Apa yang penting adalah untuk mengumpulkan kumpulan andeng dalam kawasan memancing.

 

Selain umpan dan mata kail, ada juga yang berjaya memperdaya ikan ini menggunakan bom jaring (bomb net) dan baling pada kawanan andeng tersebut. Pasti ada yang akan tersangkut di jaring itu. Namun dengan cara ini, Ia tidaklah begitu thrill jika dibandingkan memancing menggunakan umpan dan mata kail.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI