Di negara kita, aktiviti memancing ikan lee koh mungkin tidaklah semeriah pancingan ikan rohu.

Di kebanyakan lapangan seperti kolam pancing air tawar berbayar, ikan lee koh sering terpancing sama apabila memakan umpan yang dikhususkan untuk ikan rohu.

Namun di luar negara terutamanya di Eropah pancingan spesies kap ini begitu hebat dan meluas sehingga mampu membentuk satu komuniti atas nama carp fishing.

 

Begitu juga di negara jiran kita Indonesia , walaupun lee koh atau lebih dikenali dengan nama ikan mas bukanlah spesies tempatan sebagaimana negara kita juga, ia merupakan spesies pancingan utama kolam-kolam pancing komersial.

 

Merujuk kepada fakta ikan lee koh menjadi ikan pancingan sasaran utama kolam pancing komersial di Indonesia, ia membuktikan pancingan ikan lee koh bukanlah sebagai ikan sukan.

Sebaliknya ia adalah satu jenis pancingan yang mementingkan aspek taktikal dan teknikal.

IKLAN

Atau dalam erti lainnya, keseronokan sebenar memancing ikan lee koh ialah kesulitan untuk mengumpannya, bukannya selepas mata kail tercangkuk pada mulutnya.

 

Di negara kita, pancingan ikan lee koh tidaklah dijalankan secara menyeluruh di setiap negeri. Malah, kebanyakan pemancing di pantai timur mungkin tidak pernah menceburi pancingan ini.

Sebaliknya di negeri yang pernah aktif dengan perlombongan bijih timah seperti Perak dan Selangor, bekas-bekas lombong yang dijadikan pusat ternakan ikan tawar, yang kemudiannya ditinggalkan, menjadi syurga kepada kepada para pemancing.

 

IKLAN

Dari lombong-lombong ternakan ikan inilah, sama ada secara sengaja atau tidak, ikan-ikan lee koh ini menjarah pula ke sistem perairan utama.

Sungai-sungai utama di Perak contohnya, ikan lee koh sudah boleh ditemui di beberapa lokasi strategik yang sesuai dengan habitatnya.

 

Suatu ketika dahulu, ikan lee koh pernah menjadi ikan sasaran di kebanyakan kolam pancing. Ini berikutan tabiat makannya yang seperti tidak pernah mengenal erti kenyang.

Walaupun perut sudah boyot seperti mahu pecah, tetapi masih lagi mahu memakan umpan. Selain itu ia juga cepat menyesuaikan diri dengan perubahan habitat.

IKLAN

 

Kebanyakan ikan lee koh yang baru dilepaskan ke kolam pancing, hanya mengambil masa singkat untuk buka mulut.

Tidak seperti patin yang mungkin memakan masa beberapa hari atau beberapa minggu setelah dipindahkan dari kolam ternakan.

 

Namun, disebalik sifat menghiburkan para pemancing kerana mudah memakan umpan, ikan lee koh juga memiliki sisi hitam yang membinasakan.

Ikan lee koh dikesan menjadi punca keruntuhan tebing-tebing kolam berikutan sifatnya yang gemar mengorek dan memindahkan tanah tebing dengan mulutnya .

Justeru itulah ikan lee koh tidak lagi mendapat tempat di kolam-kolam pancing.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI