Tidak jauh dari rumah saya di Pekan, Pahang terdapat sebatang sungai yang masih jernih airnya.

Di sinilah setiap kali ada masa terluang apabila pulang bercuti ke kampung, saya akan menggunakan peluang keemasan yang ada untuk memancing udang galah dengan menggunakan joran udang sepanjang 4-5 kaki dan kekili siri 500-1000.

 

Tetapi kena menggunakan tali braided yang agak kasar untuk mengelakkan ia putus digigit oleh ikan buntal yang ada kalanya ‘bermaharajalela’ di dalam sungai.

Biasanya saya menggunakan umpun-umpun sebagai umpan udang galah yang paling mujarab. Atau paling tidak saya gunakan anak udang air payau sebagai umpan.

 

Malam itu bertemankan abang sepupu saya, Mazli, kami mendayung sampan perlahan-lahan menuju ke lubuk yang terletak berhampiran perdu pokok nipah.

Malam itu cuaca agak indah dengan bulan mengambang penuh. Kami tidak perlu menggunakan lampu suluh untuk sampai ke lubuk yang dituju.

Cukup dengan panduan cahaya bulan yang memantul indah di atas permukaan air sungai yang beriak tenang.

 

“Sunyi pulak malam ini Bob,” kata Mazli kepada saya.

Saya hanya mengangguk namun pandangan saya lemparkan pada barisan pokok nipah yang hidup subur di tebing sungai.

Kata orang-orang tua, di mana berkumpulnya udang galah yang banyak, di situ pasti ada buaya besar kerana udang galah suka ‘melepak’ di atas badan buaya.

 

Sama ada kata-kata ini ada benarnya, saya tidak pasti. Namun saya berpegang teguh kepada prinsip, saya memancing udang galah ini hanya sekadar untuk mencari lauk bagi keluarga.

Saya tidak mengganggu ‘kehidupan’ makhluk lain yang tidak kelihatan pada mata kasar!

IKLAN

 

Setelah mendapat spot yang sesuai untuk melabuhkan sampan, saya dan abang Mazli terus membaling umpan ke tengah sungai.

Sambil menunggu umpan direnggut oleh sang mangsa, saya menghisap sebatang rokok yang asapnya saya niatkan untuk menghalau nyamuk yang galak berkeliaran malam itu.

 

Alhamdulillah, tidak sampai sepuluh minit menunggu, umpan saya mula mengena. Udang galah yang dianggap jenggo dengan anggaran berat 250 gram berjaya dinaikkan.

Selepas itu, saya dan Abang Mazli bagaikan tidak cukup tangan melayan aksi penghuni sungai yang lain seperti duri, bagok dan baung. Malam itu kami bagaikan berpesta di tengah sungai.

 

Menjelang jam dua pagi, suasana mulai sejuk. Gerimis turun dan bulan yang tadinya indah di dada langit sudah mula ditutupi awan hitam yang tebal. Sesekali terlihat guruh di langit.

Abang Mazli memberi isyarat supaya saya mengemas semua joran dan bersedia mendayung untuk balik ke jeti semula apatah lagi gerimis yang tadinya halus sudah bertukar kepada rintik kasar.

 

Ketika inilah, dengan dibantu oleh pancaran kilat yang sesekali datang menerpa, saya perasan di hadapan perahu saya berdiri seorang perempuan tua memakai baju kebaya berbunga-bunga dan berkain batik berwarna kuning.

IKLAN

 

Rambutnya tidak kelihatan kerana dia memakai selendang. Dia memegang sebatang tongkat yang berlingkar, sebiji seperti akar bonsai yang sering saya kutip di tengah hutan.

Rasa gemuruh dan takut menyelubungi diri saya apabila saya perasan mukanya hitam legam tanpa kelihatan mata, hidung atau mulut!!

 

Rasa tergamam dan seram itu membuatkan saya menundukkan pandangan. Niat untuk membaca ayat-ayat suci itu ada tapi bibir saya bagaikan terkunci untuk membacanya.

Otak pula bagaikan blur. Saya duduk statik di dalam sampan betul-betul seperti orang yang sudah terkena renjatan elektrik!.

 

Ketika inilah saya terdengar Abang Mazli mengalunkan azan sebanyak tiga kali. Setiap kali azan dilaungkan, saya ternampak perempuan tua itu menutup telinganya bagaikan sakit mendengarnya.

Akhirnya jasad perempuan itu berubah menjadi asap hitam yang berkepul-kepul lalu menghilang di tengah sungai.

 

“Bob!!!” bahu saya ditepuk beberapa kali oleh Abang Mazli.

IKLAN

Mulut abang Rosli terkumat-kamit membaca ayat Qursi lalu dihembuskan ke muka saya.

 

“Itu syaitan Bob. Jangan takut. Dia makhluk Allah jua” kata Abang Mazli lagi. Saya mengangguk lemah. Tubuh saya masih lagi gementar dan tiada berdaya untuk mendayung.

 

Nasib baik Abang Mazli seakan mengerti dengan keadaan saya. Dia mendayung sehingga kami selamat sampai di jeti tepat jam 3.10 pagi. Abang Mazli juga yang memunggah semua hasil yang kami dapat masuk ke bonet kereta .

 

Sampai sahaja di hadapan rumah saya, Abang Mazli tidak membenarkan saya masuk terus ke dalam rumah. Dia menghulurkan sebatang rokok kepada saya.

 

Sambil menghisap rokok, saya terdengar Abang Mazli seperti berbual-bual dengan ‘seseorang’ dengan suara perlahan. Katanya, “sampai sini sahaja kau ikut aku. Jangan ikut aku lagi. Aku tak kacau kau dan jangan pulak kau kacau aku,”.

 

Selepas itu, baru Abang Mazli ‘membenarkan’ saya masuk ke rumah. Saya juga diberi pesanan agar mandi dan terus tidur selepas itu.

 

Walaupun peristiwa ini sudah tiga bulan berlalu namun ia masih menghantui saya. Sejak kejadian itu, saya tidak berani lagi memancing udang galah pada waktu malam.

Saya hanya memancing pada waktu siang itu pun dengan mengajak beberapa orang kawan untuk turut serta.

Pengalaman yang saya alami itu saya anggap sebagai satu dugaan kecil dan ia tidak pernah mematahkan semangat saya untuk terus memburu si sepit biru!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI