Selesai bersarapan dan menaiki bot, terus sahaja kami bertolak ke tuas. Perjalanan ke tuas mengambil masa kira-kira 1 jam setengah untuk sampai mengikut keadaan air. Tiba di tuas, dimulakan dengan teknik mengunjun appolo bersaiz 10 dan 12. Ternyata ia memang memberangsangkan.

 

Berjaya cencaru ditewaskan, sehinggakan strike 3-4 ekor sekali gus. Tiba-tiba Din berteriak kepada Abang Din meminta gancu. Keadaan terhenti seketika, semua tertumpu kepada Din. Rupa-rupanya dia dalam senyap-senyap sudah pakai peluru torpedo untuk casting tenggiri.

 

Menjulang Tenggiri Kuala Dulang

 

Dengan menggunakan kekili Shimano Solstage 4000 dan rod Eupro, memang mangsa suka berjuang untuk melepaskan diri. Tali utama 30lb dengan perambut steel 40lb sudah cukup untuk menewaskan spesies bergigi tajam ini.

 

Rakan yang lain termasuk saya mula menukar strategi dari mengunjun appolo kepada aksi casting pula. Kami semua mula casting dengan menggunakan peluru torpedo kecuali Mad Nord, Hj. Man dan Pak Long yang setia dengan apolo masing-masing.

 

Menjulang Tenggiri Kuala Dulang

 

Kini giliran tekong (Abang Di) pula dibaham sang tenggiri. Melentok-lentok rod Lemaxnya. Tapi Abang Di tidak menggunakan peluru torpedo sebaliknya menggunakan spoon yang diupgrade sedikit iaitu dengan mencalitkan cat kilat merah di atas spoon yang berwarna krom.

 

Tenggiri dalam skala 4kg berjaya dinaikkan dengan mesin Tica 6000 milik Abang Di. Ini membuatkan saya makin bersemangat untuk menjinakkan spesies ganas ini walaupun tangan sudah lenguh dari tadi mengarau peluru torpedo.

IKLAN

 

Menjulang Tenggiri Kuala Dulang

 

Peluru torpedo dilontarkan berulang kali tanpa rasa jemu. Dalam hati menyatakan mesti mendapat strike sendiri. Memang tidak disangka, setelah mendapat lesen dari Abang Di kini tiba joran saya pula mendapat habuan.  Dengan senjata yang agak sederhana iaitu joran Seahawk yang dipadankan dengan kekili Shimano Sedona 4000 sudah cukup untuk melayan karenah mama tenggiri ini.

 

Mad Nord juga tidak ketinggalan apabila bertukar menggunakan peluru berantai (mata appolo) kepada sebutir peluru yang berbulu. Aksi casting beramai-ramai di atas bot memang tidak digalakkan.

 

Menjulang Tenggiri Kuala Dulang

 

Melihat keadaan yang agak sesak dengan lontaran-lontaran liar, saya mengambil keputusan untuk berhenti aksi casting dan mula memasang satu strategi baru iaitu menggunakan teknik hanyut atau drift.

 

IKLAN

Sedang masing-masing rancak melontarkan, kali ini strike berpihak kepada Hj Salleh. Dia yang menggunakan teknik casting ikan temenung yang dibeli di pasar yang menggunakan 3 mata kail.

 

Menjulang Tenggiri Kuala Dulang

 

Suasana kembali rancak dengan Pak Long mula strike diikuti dengan Mad Nord, masing-masing strike anggaran sekilo hingga 2 kg. Mereka menggunakan peluru torpedo sebagai senjata utama untuk menewaskan mangsa di sini.

 

Jam menunjukkan 2 petang, agak lewat waktu makan tengah hari. Ini semua gara-gara berpesta dengan sang tenggiri yang sedang mengamuk. Abang Di mula mengambil seekor ikan tenggiri untuk menyiang untuk santapan kami.

 

Menjulang Tenggiri Kuala Dulang

 

IKLAN

Ketika Mad Nord menikmati hidangan tengah hari, tiba-tiba joran milik Hj. Salleh menerima sentapan hebat yang menyebabkan jorannya melentok sehingga mencecah air. Berlaku aksi perlawanan tarik tali antara 2 makhluk berbeza ini.

 

Ikan temenung pasar yang dipotong dua menjadi umpan istimewa bagi teknik bottom yang menggunakan perambut 50lb dan tali utama 30lb. Berbekalkan jentera Banax 5000 dan rod Vipernya sudah cukup untuk melemahkan mangsa dari melepaskan diri.

 

Pertarungan berlaku kira-kira 10 minit akhirnya timbul juga untuk memperkenalkan diri di permukaan air. Satu spesies yang dipanggil jenahak seberat hampir 3 kg menjadi habuan kepada Hj. Salleh. Apa lagi senyum lebar la pak haji ni.

 

Menjulang Tenggiri Kuala Dulang

 

Setelah kami semua kekenyangan ikan juga turut sepi tanpa ragutan, mungkin kenyang juga kot. Hal ini ramai di kalangan kami melayan bottom sahaja melainkan Mad Nord yang setia kembali kepada aksi appolo untuk mencari cencaru. Dapat juga habuan untuk bekalan di rumah nanti.

 

Jam menunjukkan pukul 4.30 petang dan tekong memberitahu supaya berkemas barang untuk pulang ke darat. Seekor alu-alu seberat 2 kg menjadi penutup trip kami kali ini yang menggunakan teknik drift.

 

Menjulang Tenggiri Kuala Dulang

 

Trip kami kali ini membawa hasil 19 ekor tenggiri, seekor jenahak, seekor alu-alu, seekor kerapu, 6 ekor anak talang dan satu tong cencaru. Memang satu trip yang menghiburkan dan menguntungkan bagi kami.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI