Lubuk yang sering dicuba untuk memancing pari tanjung adalah beting pasir dan laluan utama arus pasang surut. Ia aktif mencari makanan ketika pergerakan arus amat lemah, perlahan malah ketika arus laju pari ini dikesan sempat juga membedal umpan yang dilabuhkan.

 

Ikan pari berbadan nipis dan berwarna gelap ini tidak begitu terpengaruh dengan kelajuan arus setempat. Beting kegemarannya sekitar 20 kaki dalam dikelilingi paluh air sedalam 30 hingga 60 kaki. Ia juga dikesan berada di kawasan tebing paluh landai.

 

Mengenal Spesies Pari Tanjung Dan Tip Memancing

 

Jika dilihat saiz lazim yang ditangkap atau pancing, kombinasi peralatan berkekuatan 20lb sesuai dan banyak digunakan. Tambahan pula tangsi halus boleh membantu kita mengurangkan pemberat yang bakal digunakan. Malah peralatan yang sama seperti mana memancing ikan muara boleh digunakan tanpa sebarang masalah.

 

Sesuai dengan ini peralatan sederhana cukup memberi kepuasan dan kesempurnaan ketika memancing supaya getaran pada otot lengan dan perlawanan menjadi lebih seimbang. Usah khuatir ikan ini tidak bijak mencari perlindungan, ia gemar bertahan dengan bantuan badannya yang leper serta pecutan pada awal larian.

 

Mengenal Spesies Pari Tanjung Dan Tip Memancing

 

IKLAN

Biasanya ia hanya dikesan meragut umpan sebaik sahaja kail dikarau. Masa ini kita akan terasa objek berat, kemudian melayang-layang hingga permukaan. Joran kekuatan 20 paun hingga 30 paun memudahkan kita mengepam pari ini semasa ia cuba memerap di permukaan dasar. Hanya ketika ini sahaja kekuatan joran perlu digunakan dan selebihnya skil pemancing.

 

Perambut 20lb hingga 30lb menjadi pilihan saya. Mata kail jangan terlalu besar memandangkan ikan ini bukanlah spesies yang bermulut luas.

 

Mengenal Spesies Pari Tanjung Dan Tip Memancing

 

Umpan memancing pari ini tidak begitu sukar kerana sebagai kebanyakan pemangsa dasar, ia gemarkan perumpun, udang, hirisan janggut sotong kurita dan hirisan ikan memanjang sebesar jari kelingking orang dewasa.

 

Udang yang dimaksudkan ialah bersaiz kecil dan kalau hidup lagi cepat sambaran. Udang terlalu besar seperti saiz kolam kemersial tidak sesuai kerana kesukaran untuk pari menelan mangsa sekaligus.

IKLAN

 

Mengenal Spesies Pari Tanjung Dan Tip Memancing

 

Trivia pari tanjung

 

Pari tanjung sejenis ikan pari kecil di kuala atau muara sungai kecil dan sedikit pemalas dan gemar melepak di dasar sungai.

 

Berpeluang untuk mendaratkan dua atau lebih pari tanjung secara serentak kerana ia hidup secara berkelompok.

IKLAN

 

Nama pari tanjung diilhamkan dari rupa bentuk muncungnya menyerupai unjuran tanah atau tanjung.

 

Salah satu umpan terbaik ialah jejari sotong kurita kerana liat dan tahan lama.

 

Mengenal Spesies Pari Tanjung Dan Tip Memancing

 

Ikan belacak juga dikaitkan sebagai umpan terbaik untuk pari tetapi bukan untuk pari tanjung.

 

Ikan tirusan yang berupa sejenis gelama bersaiz besar turut berkongsi kawasan dengan pari tanjung.

 

Manakala gelama pisang pula merupakan jiran paling akrab dengan pari tanjung.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI