Lates calcarifer merupakan nama saintifik atau nama Latin bagi spesies ini. Selain di Malaysia dan kawasan Asia Tenggara, spesies ini juga sangat terkenal di Australia. Malah perkataan barramundi merupakan kata pinjaman dari sejenis bahasa di kawasan Queensland yang bermaksud ‘ikan sungai sisik besar’. Barramundi juga sebenarnya merujuk kepada ikan saratoga dalam bahasanya.

 

Barramundi atau kakap putih merupakan spesies ikan yang cukup terkenal di kalangan kaki pancing termasuk di Malaysia. Barramundi menjadi semakin terkenal sejak 1980-an. Selain daripada ikan sukan, ikan ini juga mula dikenali sebagai ikan yang mendapat permintaan tinggi di pasaran.

 

Mengenal Kehidupan Spesies Kakap Putih Lebih Mendalam

 

Sejak itu, profil spesies L. calcarifer ini semakin meningkat naik sehingga ke hari ini. Barramundi merupakan spesies ikan demersal yang biasanya tertumpu di kawasan muara, lagun dan sungai.

 

Kakap putih atau ramai yang lebih gemar memanggil siakap saja merupakan ikan catadromous dalam keluarga Latidae. Taburan spesies ini agak meluas terutamanya di kawasan perairan Indo-West Pacific.

 

Taburan ikan kakap putih boleh ditemui di pinggir timur Teluk Gulf sehingga ke China, Taiwan, selatan Jepun, selatan Papua New Guinea dan selatan Australia. Selain itu, kawasan perairan Asia Tenggara juga merupakan kawasan taburan spesies ini.

 

Mengenal Kehidupan Spesies Kakap Putih Lebih Mendalam

 

IKLAN

Di Malaysia, tidak sukar untuk menemui spesies ini kerana Malaysia dikelilingi oleh perairan yang panjang. Tidak hairanlah, kaki pancing di Malaysia cukup sinonim dengan spesies ikan ini. Antara kawasan yang sering menjadi tumpuan peminat kakap putih tertumpu pada bahagian muara dan tempat pertemuan laut dan sungai.

 

Ikan kakap putih merupakan spesies ikan yang mempunyai toleransi salitini yang sangat tinggi. Toleransi saliniti ini membawa maksud kepada daya toleran spesies ini terhadap sifat saliniti air atau kemasinan air.

 

Mengenal Kehidupan Spesies Kakap Putih Lebih Mendalam

 

Jadi, ikan kakap putih mampu hidup dalam keadaan air masin atau air tawar. Toleransi saliniti yang tinggi memberikan kelebihan kepada spesies kakap putih dalam memilih habitatnya.

 

Habitat ikan kakap putih biasanya tertumpu kepada kawasan muara sungai. Oleh kerana kakap putih mempunyai daya toleransi saliniti yang tinggi, maka spesies ini boleh ditemui dalam keadaan air masin, air tawar dan air payau. Selain itu, kawasan berstruktur besar seperti batu dan kayu besar juga menjadi habitat pilihan.

IKLAN

 

Mengenal Kehidupan Spesies Kakap Putih Lebih Mendalam

 

Hari ini, beberapa buah tasik dan empangan di Malaysia, telah pun didiami. Antara yang paling popular ialah kakap putih air tawar di Tasik Kenyir. Kemunculan kakap putih dalam tasik atau empangan merupakan hasil daripada pelepasan oleh manusia dan menjadi kegilaan kepada kaki pancing. Selain di Tasik Kenyir, kakap putih bersaiz mega juga kini telah didapati di Tasik Beris dan Empangan Muda di Kedah.

 

Ikan kakap putih mempunyai bentuk badan yang memanjang dengan mulut condong yang besar. Bahagian rahang atas spesies ini memanjang sehingga ke bahagian belakang mata. Bahagian pipi atau operkulumnya mempunyai duri kecil yang mampu melukakan. Sementara itu, sisiknya pula dalam kategori ctenoid. Kepalanya pula melengkung ke bawah.

 

Mengenal Kehidupan Spesies Kakap Putih Lebih Mendalam

IKLAN

 

Selain itu, ikan kakap putih mempunyai sisik yang agak besar. Sisik pada badannya berwarna perak di mana mungkin boleh menjadi semakin cerah atau semakin gelap mengikut keadaan persekitaran habitatnya.

 

Spesies ini boleh hidup dalam keadaan air yang jernih sehingga kepada keruh dalam lingkungan suhu air 26°C-30°C. Kakap putihjuga merupakan spesies ikan catadromous iaitu bersifat migrasi dari kawasan air tawar ke air masin untuk melepaskan telurnya.

 

Mengenal Kehidupan Spesies Kakap Putih Lebih Mendalam

 

Kakap putih menjadikan moluska, krustasia dan ikan kecil termasuk spesiesnya sendiri sebagai diet makanannya. Jadi ikan kakap putih boleh dikategorikan sebagai pemangsa yang bersifat karnivor.

 

Ketika bermula musim monsun, kakap putih jantan akan masuk ke muara untuk mencari pasangannya untuk pembiakan. Ketika ini ikan kakap putih betina mampu menghasilkan sehingga beberapa juta telur untuk dilepaskan.

 

Mengenal Kehidupan Spesies Kakap Putih Lebih Mendalam

 

Kakap putih juga merupakan spesies ikan yang bersifat hermaphroditic di mana mampu untuk bertukar jantina ketika musim mengawan. Kebanyakan spesimen kakap putih dewasa yang ditemui merupakan spesimen betina. Selepas melepaskan telurnya, induk kakap putih tidak akan menjaga telur atau anak yang akan menetas.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI