Taksonomi

 

Kingdom: Animalia

Phylum: Arthropoda

Subphylum: Crustacea

Class: Malacostraca

Order: Stomatopoda

Family: Squillidae

Genus: Squilla

Species: S. mantis

Binomial name: Squilla mantis (Linnaeus, 1758)

Synonyms

Cancer mantis Linnaeus, 1758

IKLAN

 

Mengenal Identiti Spesies Udang Lipan

 

Udang lipan atau udang mentadak (mantis) adalah kumpulan stomatopod, adalah jenis krustasea air masin dari Order Stomatopoda. Terdapat sekurang-kurang 450 spesies udang lipan di perairan dunia.

 

Dalam masyarakat Assyrians kuno ia digelar ‘belalang laut’, di Australia ia digelar ‘udang pembunuh’ dan juga‘pemotong ibu jari’ kerana keupayaan haiwan ini untuk menimbulkan kesakitan luar biasa jika tidak ditangani dengan baik ketika memegangnya.

 

Mengenal Identiti Spesies Udang Lipan

IKLAN

 

Ia mempunyai kuku cakar berkuasa yang digunakan untuk membunuh mangsa atau memecahkan cengkerang mangsa. Dan di Malaysia ia lebih dikenali sebagai udang lipan walaupun rupanya lebih mirip kepada mentadak (mantis).

 

Udang lipan biasanya membesar sekitar 10 cm. Namun sesetengah spesimen boleh mencapai sehingga 38cm. Udang lipan terbesar yang pernah ditangkap mempunyai panjang 46 cm dan ia ditangkap di Indian River, Fort Pierce, Florida, di Amerika Syarikat.

 

Mengenal Identiti Spesies Udang Lipan

 

Kerapas (carapace) udang (kulit tebal, kulit tebal yang merangkumi krustasea dan beberapa spesies lain) merangkumi hanya bahagian belakang kepala dan empat segmen pertama thorax.

IKLAN

 

Udang lipan adalah antara pemangsa yang paling penting di kebanyakan habitat laut cetek, tropika dan subtropika. Walau bagaimanapun, mereka kurang difahami kerana banyak spesies menghabiskan sebahagian besar hidup mereka di dalam kolong dan lubang.

 

Udang lipan yang kami ingin ketengahkan di sini ialah dari jenis udang lipan yang biasa digunakan oleh pemancing sebagai umpan yang kerap digunakan untuk memancing ikan dasar bersisik di laut seperti jenahak dan kerapu.

 

Mengenal Identiti Spesies Udang Lipan

 

Keunikan lain dari udang ini mempunyai dua mata yang berputar 360 darjah berfungsi sebagai radar. Kebiasaan udang ini bersembunyi dan berdiam diri di bebatuan dan balik karang sambil menunggu mangsanya.

 

Udang lipan termasuk salah satu hewan karnivor yang boleh membunuh ikan dengan ukuran lima kali lebih besar dari badannya. Dan jenis udang lipan yang menjadi pilihan kami ini membawa nama umum silver mantis shrimp atau squilla mantis.

 

Mengenal Identiti Spesies Udang Lipan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI