Bagi pemancing tegar ikan rohu, nama belangkas bukanlah suatu yang asing walaupun tidak pernah menyentuhnya hidup-hidup. Apa yang mereka tau, minyak belangkas sememangnya mujarab dicampurkan dengan dedak untuk menghasilkan umpan memancing

 

Bila sebut pasal belangkas, mungkin ramai yang pernah pernah mendengarnya tetapi tidak ramai di antara kita yang mengenalinya. Malah mungkin ada juga yang tidak pernah mengetahui mengenai kewujudan makhluk laut ini.

 

Mengenal Identiti Ketam Unik Bernama Belangkas

 

Belangkas atau nama saintifiknya Tachypleus gigas, merupakan sejenis haiwan yang hidup di laut dan air payau. Bentuk badannya yang bercengkerang dan dilihat seakan-akan kereta kebal mini yang berwarna kehijauan.

 

MENANGKAP BELANGKAS

 

Kebiasaannya, bagi nelayan di Malaysia, belangkas amat mudah ditangkap menggunakan jaring atau pukat yang dipasang memanjang di pesisiran pantai berpasir. Apabila air mulai bergerak pasang, belangkas akan bergerak ke pesisir pantai dan dari situlah ia akan terperangkap di jaring yang dipasang merentasi pantai.

IKLAN

 

Mengenal Identiti Ketam Unik Bernama Belangkas

 

Tahukah anda, belangkas juga boleh ditangkap menggunakan tangan. Caranya dengan memerhati kelompok buih di atas air (sepanjang gigi air). Dengan cara ini, Ia memerlukan daya penglihatan yang tajam untuk menangkap spesies ini.

 

Kebiasaannya, belangkas akan diperolehi sepasang, iaitu jantan dan betina. Kebanyakan penangkap belangkas, hanya akan mengambil belangkas betina manakala jantan akan dilepaskan. Ia disebabkan betina bersaiz lebih besar, lebih banyak isi dan mengandungi telur.

 

Mengenal Identiti Ketam Unik Bernama Belangkas

IKLAN

 

DARI LAUT KE DAPUR

 

Untuk menyiang belangkas ia memerlukan ketelitian kerana anda perlu membuang saluran najis hingga ke kantung perutnya yang berada di tengah-tengah anggota kakinya hingga ke dubur iaitu pangkal ekor tajamnya.

 

Ini kerana, bahagian tersebut mengandungi sejenis toksin yang boleh membuat pemakannya berasa mabuk dan pening kepala.

 

IKLAN

Untuk resipi, belangkas boleh dimasak asam pedas kering atau masak lemak cili api (salai terlebih dahulu). Rasa isinya memang manis seperti isi ketam dan telurnya yang banyak dan rasanya seakan kuning telur asin yang menyelerakan.

 

Mengenal Identiti Ketam Unik Bernama Belangkas

 

UMPAN MEMANCING

 

Selain dijadikan masakan, belangkas juga amat popular di kalangan kaki pancing laut mahupun kolam kerana keupayaannya dijadikan umpan yang berkesan untuk memikat ikan. Untuk pancingan laut, biasanya, pemancing akan menggunakan telur belangkas dan dikepal bersama mata kail untuk menjerat pelbagai jenis ikan. Ia memang terbukti mampu menjinakkan spesies bersengat seperti sembilang, belukang dan duri.

 

Mengenal Identiti Ketam Unik Bernama Belangkas

 

Manakala untuk air tawar, belangkas dijadikan minyak belangkas yang dicampur bersama dedak atau pelet untuk menjerat rohu, patin, jelawat dan lampam.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI