Bagaimana ikan pacu mendapat nama

 

Pacu adalah kata lama dari bahasa Tupi-Guarani di Amerika Selatan. Iai berarti `pemakan cepat’ dan merujuk kepada cara pacu mengambil makanan seperti kekacang dan alga.

 

Nama saintifik ikan pacu

 

Tidak ada satu nama ilmiah untuk ikan pacu. Spesies ini tersebar di beberapa kelompok genus yang berbeza. Berikut ini pengkelasan keluarga mereka:

 

Mengenal 3 Spesies Ikan Pacu Utama

 

Class: Actinopterygii (ikan bersirip)

Order: Characiformes (jenis ikan bersirip tertentu)

Family: Serrasalmidae (`keluarga salmon bergerigi’ yang mencakupi piranha, silver dolar dan ikan pacu)

 

Dari sana, ikan pacu dapat diklasifikasikan ke dalam pelbagai kelompok genus:

 

Mengenal 3 Spesies Ikan Pacu Utama

IKLAN

 

Colossoma: Colossoma macropomum (black pacu)

Piaractus: Piaractus brachypomus (red-bellied pacu), Piaractus mesopotamicus (smal-scaled pacu)

Ossubtus: Ossubtus xinguense (parrot pacu)

 

Nama umum ikan pacu

 

Ikan pacu memiliki banyak nama. Beberapa di antaranya jelas: red-bellied pacu (Piaractus brachypomus) memiliki sisik merah di bahagian bawahnya, dan black-ear pacu atau black-band pacu (Myloplus schomburgkii) memiliki dua garis hitam di tubuhnya.

 

Nama-nama lain memiliki lebih banyak cerita di belakang mereka. Misalnya, red-bellied pacu juga digelar ‘ball-cutter pacu’ kerana rumor yang dilebih-lebihkan bahawa itu akan pergi menyerang `telur’ seorang lelaki di dalam air.

 

Mengenal 3 Spesies Ikan Pacu Utama

IKLAN

 

Selain itu, ada spesies ikan pacu yang telah menarik nama berbeza di negara asal mereka. Small-scale pacu (Piaractus mesopotamicus) juga dikenal sebagai pez chato atau ‘flat fish’ kerana kemiripannya dengan flattened pancake. Black pacu (Colossoma macropomum) juga disebut tambaqui.

 

Jumlah spesies ikan pacu

 

Ada banyak spesies ikan pacu. Sebenarnya, `ikan pacu’ lebih merupakan istilah payung daripada jenis tertentu. Mereka dapat berbeza dalam ukuran, warna, diet, dan habitat sementara masih dianggap pacu. Berikut adalah beberapa ikan pacu umum dan hal-hal yang membuat mereka berkesan:

 

Mengenal 3 Spesies Ikan Pacu Utama

 

Black Pacu (Colossoma macropomum) juga dikenal sebagai pacu raksasa. Berukuran sehingga 3.5 kaki panjang dan berat hingga 97 lb, itu adalah spesies pacu terbesar.

 

IKLAN

Parrot pacu (Ossubtus xinguense) memiliki mulut yang miring ke bawah seiring bertambahnya usia dan memberikan penampilan seperti paruh. Ini juga dikenal sebagai eagle-beak pacu.

 

Red-bellied pacu (Piaractus brachypomus) memiliki badan kekelabuan dengan tompok merah atau jingga di perutnya. Ini adalah bentuk mimikri yang melindunginya dari pemangsa kerana piranha berperut merah memiliki pewarnaan yang sangat mirip. Predator akan meninggalkan pacu sendirian kerana mereka berpikir itu adalah piranha!

 

Mengenal 3 Spesies Ikan Pacu Utama

 

Morfologi ikan pacu

 

Ikan pacu memiliki badan yang lebar dan rata dengan sirip di belakang dan perut mereka. Mereka dapat membesar beberapa kaki panjangnya.

Mereka biasanya berwarna neutral yang solid seperti keperakan, kelabu, hitam dan putih, tetapi ada beberapa spesies dengan warna yang lebih mencolok, termasuk pacu yang memiliki perut berwarna merah (Piaractus brachypomus). Mereka juga dapat memiliki tompok bertanda seperti black-ear pacu (Myloplus schomburgkii).

 

Beberapa spesies ikan pacu memiliki karakteristik yang berbeza seperti `paruh’ menghadap ke bawah seperti parrot pacu (Ossubtus xinguense).

 

Mengenal 3 Spesies Ikan Pacu Utama

 

Salah satu ciri umum dari semua jenis ikan pacu adalah gigi mirip manusia. Tidak seperti beberapa spesies ikan yang memiliki taring tajam dan bergerigi yang dimaksudkan untuk memotong mangsanya, ikan pacu memiliki dua set gigi geraham tumpul yang mereka gunakan untuk memecahkan kacang dan mengisar membesaran.

Ini bererti bahawa jika anda membelek `bibir’ ikan pacu, anda akan melihat mulutnya dan berfungsi seperti mulut anda.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI