Jajaran Sungai Dinding yang terletak di daerah Manjung, Perak sememangnya menjadi antara port memancing yang sangat berpotensi untuk diketengahkan. Tak kiralah sama ada untuk casting mahupun bottom, pelbagai jenis ikan boleh dijadikan target di sini.

 

Tak hairanlah jajaran sungai ini semakin meriah di kalangan kaki pancing dan pada masa yang sama pengusaha kelong turut tidak melepaskan peluang mengambil kesempatan untuk mendirikan kelong di jajaran sungai ini untuk kaki pancing.

 

Jelajah Rumah Rakit Sungai Dinding

 

Kelong Batu undan merupakan antara kelong yang semakin mencipta nama dan meniti di bibir kaki-kaki pancing Malaysia. Memulakan operasi dengan sebuah kelong pada tahun 2010, siapa sangka ia mendapat sambutan yang sangat luar biasa dan tidak mampu menampung permintaan tempahan di kalangan kaki pancing pada waktu itu.

 

Oleh yang demikian, kelong yang diusahakan oleh pasangan suami isteri yang mesra dipanggil Puan Lina dan Cikgu Kamarul mengambil inisiatif untuk menambah 2 buah lagi kelong untuk menampung permintaan yang sangat menggalakkan pada waktu itu.

 

Jelajah Rumah Rakit Sungai Dinding

 

Menurut Puan Lina, sebelum terbinanya kelong ini, beliau hanya bermula dengan nursery ikan di belakang rumahnya, kemudian akibat masalah bekalan elektrik yang kerap terputus, menjadikan beliau menghentikan projek nursery ikan dan terus merancang untuk membina sangkar ikan pada tahun 2009.

IKLAN

 

Ternyata projek sangkar ikan juga tidak bertahan lama atas faktor persekitaran dan hasilnya yang lambat dituai. Idea terbinanya Kelong Batu Undan ini terjadi secara tiba-tiba apabila ada pihak yang ingin menjualkan kelong terpakai (second hand) kepadanya pada waktu itu. Dengan bantuan sedikit modal, mereka memperbaiki kelong itu dan seterusnya terhasillah Kelong Batu Undan yang masih kukuh hingga ke hari ini.

 

Jelajah Rumah Rakit Sungai Dinding

 

Bermula dari itu, sambutan yang diterima memang tidak putus-putus. Semuanya hasil perkongsian dari mulut ke mulut di kalangan pemancing. Ternyata perkongsian “word of mouth” ini mampu menaikkan nama Kelong Batu undan untuk dikenali.

 

Dan atas sambutan menggalakkan itu, Puan Lina terus mengambil inisiatif menghasilkan sebuah blog untuk mempromosikan lagi Kelong Batu Undan.

IKLAN

 

Bercerita tentang fasiliti, Kelong Batu Undan lengkap dengan kemudahan asas sama seperti kelong ataupun rumah rakit yang lain.

 

Jelajah Rumah Rakit Sungai Dinding

 

Setiap kelong di sini terdapat satu bilik, bilik air, dapur gas, dan juga bekalan air yang dibawa dari darat bersama dengan lampu menggunakan bateri untuk pancingan waktu malam. Untuk sesi memancing, menurut Cikgu Kamarul, waktu yang terbaik memancing di sini ialah ketika air berarus iaitu sewaktu pergerakan air besar ke kecil dan air kecil ke besar.

 

Ini kerana, pada waktu ini ikan dari laut banyak mudik masuk ke muara untuk mencari makanan. Antara ikan yang boleh dijadikan target di sini ialah jenahak, kerapu, siakap dan pari. Malah untuk lebih membakar kaki pancing berkunjung ke sini, ada rekod pernah menunjukkan kaki pancing menaikkan kerapu seberat 9kg dan pari 10kg di kelong ini. Itu belum lagi ditambah dengan cerita ikan tak dapat dinaikkan dan kes-kes joran terbang di kelong ini.

IKLAN

 

Jelajah Rumah Rakit Sungai Dinding

 

Diakhir perbualan penulis dengan pasangan suami isteri ini, mereka sempat menyatakan harapan untuk perniagaan yang diusahakan ini. Mereka amat berharap agar pihak tertentu untuk mula melaksanakan undang-undang untuk mengasingkan kawasan zon memancing dan memukat di kawasan Sungai Dinding ini.

 

Ini bagi memberi lebih ruang kepada pemancing amnya agar bebas memancing dengan tenang tanpa gangguan pukat sekali gus mampu memberikan hasil terbaik buat mereka yang berkunjung ke sini. Ini sekali gus mampu menaikkan industri ‘angling tourism’ di negeri Perak.

 

Jelajah Rumah Rakit Sungai Dinding

 

Dalam pada masa yang sama juga Puan Lina dan Cikgu Kamarul amat berharap agar kelong yang diusahakan ini mendapat sokongan padu di kalangan kaki pancing Malaysia. Puan Lina juga turut meletak harapan untuk menambah beberapa lagi rumah rakit di masa akan datang untuk menarik lebih ramai kaki pancing berkunjung ke sini terutama pada waktu hujung minggu dan juga cuti persekolahan.

 

Jelajah Rumah Rakit Sungai Dinding

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI