Kurang sangkut adalah antara sebab mengapa single hook menjadi pilihan untuk dipadankan bersama gewang. Ini amat efektif digunakan jika memancing di kawasan berstruktur atau yang mempunyai banyak halangan seperti samai atau rumpai.

 

Namun, bukan semua perfect bila menggunakan single hook ini. Harus diingat potensi untuk ‘missed-call’ juga sangat tinggi bila menggunakan single hook, terutama bila berhadapan dengan ikan bersaiz juvenil.

 

Lain pula dengan mata tiga, yang mana potensi untuk hook-up lebih tinggi jika dibandingkan dengan mata tunggal. Walau potensi hook-up lebih tinggi, namun potensi untuk rabut juga amat tinggi.

 

Mata 3 Atau Mata 1… Apa Pilihan Korang??

IKLAN

 

Ini kerana mata tiga mempunyai teras yang sangat pendek, jurang sempit dan tekak yang cetek sekali gus ia sukar untuk mengunci ikan lebih lama kecuali jika ketiga-tiga mata kail tersebut tertancap kemas pada mulut ikan.

 

Berbeza dengan mata tunggal yang mana jika ikan berjaya mengena, tancapannya lebih kemas di mulut ikan.

IKLAN

Ini akan menyukarkan ikan melakukan pintalan terhadap split ring, sekali gus kebarangkalian untuk ikan rabut sangat rendah melainkan jika ikan tersebut berjaya mematahkan atau mengangkangkan mata kail pada gewang tersebut.

 

Masih ramai yang tidak begitu yakin kepada penggunaan mata tunggal pada gewang. Mungkin faktor susah “hook-up” menjadikan ramai yang tidak begitu yakin kepada penggunaan mata tunggal.

 

IKLAN

Mata 3 Atau Mata 1… Apa Pilihan Korang??

 

Mata tiga atau mata tunggal tu biarlah ikut pada lokasi memancing anda. Jika memancing di yang berstruktur atau mempunyai reba, penggunaan mata tunggal adalah disarankan.

Sedikit sebanyak ia mampu menyelamatkan gewang anda tersangkut sekali gus menyelamatkan poket anda daripada membelinya lagi.

 

Jika gemarkan permainan gewang permukaan, mata tiga tidak perlulah ditukar ke mata tunggal. Begitu juga casting menaiki bot, ia tidaklah memberi masalah besar meskipun ada menggunakan gewang mata tiga. Apa yang penting, lure retriever, benda wajib yang mesti dibawa.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI