Pesta mencandat sotong ini mula diperkenalkan secara lebih fokus dan besar-besaran secara komersial oleh kerajaan negeri Terengganu seawal tahun 1991 di kawasan perairan Pulau Kapas dan Pulau Gemia, Marang bermula dari bulan April – Julai setiap tahun.

 

Bermula 2014, aktiviti mencandat sotong telah berjaya melonjakkan industri pelancongan negeri Terengganu dengan penganjuran Festival Candat Sotong Antarabangsa Terengganu dengan jemputan hampir 200 pengamal-pengamal media cetak, elektronik, penulis kembara dan bloggers tempatan dan antarabangsa untuk merasai dan menyiarkan pengalaman mencandat sotong di dalam rangkaian media-media di negara masing-masing. Di samping itu, festival candat sotong ini juga memperkenalkan kluster produk dan destinasi pelancongan lain seperti Kuala Terengganu, Tasik Kenyir dan Setiu Wetlands.

 

Pada program tahun ini seramai 220 peserta kesemuanya mengesahkan penyertaan dan sebanyak 22 buah bot termasuk feri Taman Tamadun Islam digunakan. Penyertaan terdiri daripada; 90 peserta daripada Kelab Rekreasi Tourism Malaysia (Putrajaya) termasuk wakil-wakil media dan agensi pelancongan dari Lembah Kelang; 40 peserta daripada Persatuan Pemancing Wanita (WAC); 20 peserta daripada Persatuan Orang-Orang Pekak Negeri Terengganu; 15 pengamal-pengamal media tempatan; 15 peserta daripada Persatuan Homestay Teluk Ketapang; ketua-ketua jabatan dan agensi kerajaan negeri dan persekutuan.

IKLAN

 

Program ini adalah platform kepada kempen Beautiful Terengganu, Malaysia dan kesinambungan daripada promosi yang telah dibuat pada tahun-tahun sebelumnya bagi menarik lebih ramai pengunjung ke negeri Terengganu bagi merasai keseronokan mencandat sotong di samping berpeluang melawat destinasi lain.

 

IKLAN

Ia turut bertujuan memperkenalkan destinasi pesisir air di negeri Terengganu dan acara mencandat sotong sebagai aktiviti riadah yang bersesuaian untuk semua peringkat usia dan memartabatkan aktiviti warisan berzaman masyarakat nelayan yang sinonim dengan aktiviti pesisir pantai yang terdapat di negeri Terengganu.

 

Aktiviti mencandat sotong juga dilihat mampu meningkatkan taraf sosio-ekonomi nelayan tempatan melalui peluang-peluang keusahawan yang boleh diceburi seperti penyediaan pakej-pakej mencandat, penyediaan bot, penyediaan peralatan memancing dan mencandat di samping mampu menjana pertumbuhan ekonomi setempat melalui penyediaan aktiviti sokongan pelancongan seperti penyediaan penginapan, makan minum dan kraftangan.

IKLAN

 

Majlis perasmian dan pelepasan peserta program Mari Candat Sotong ini telah disempurnakan oleh Dato’ Seri Haji Ahmad Razif Abdul Rahman.

 

GALERI

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI