Empat orang pemancing menyusuri kuala sungai cetek memulakan coretan dan pengalaman rutin memancing di kawasan paloh kapal.

Dari pengkalan Sementa, Klang kami menuju ke arah matahari terbenam sebaik sahaja keluar dari muara pulau pintu gedung.

 

Sudah lumrah menempuh alun agak tinggi di muara Pintu Gedung selepas berlakunya angin barat kerana arus dan arah angin bertentangan.

Alun semakin reda apabila mula memasuki tengah selat yang sibuk dalam di kawasan laluan kapal dagang.

 

Menyedari kekurangan umpan yang kami bawa, boya merah terakhir di mana tempat kapal menukar haluan di hujung laluan masuk ke Pelabuhan Klang merupakan persinggahan sementara untuk apollo anak ikan.

 

Bila musim sotong kurita sukar, apollo ikan adalah kemestian mencari umpan alternatif.

Bila dah lenguh tangan mengarau pancing dalam sesi mencari umpan, barulah perkataan `jom umpan dah cukup’, keluar dari mulut.

Sampan yang dinaiki milik Kapten Khairi mudah membelah alun menuju ke lubang yang kami jumpai dalam trip pertama sebelumnya.

 

Perjalanan memakan masa 20 minit pada kelajuan 26 knots dari arah koordinat boya merah. Kedudukannya agak selamat dari laluan utama kapal dagang.

Kali ini mengulangi episod sebelum ia diketahui oleh pemancing lain. Lumrahnya bila ada lubuk potensi ramai yang mengintai untuk diterjah saban minggu.

 

Sekarang terlalu banyak sampan dan pemancing melabuhkan aktiviti mereka setiap hujung minggu tanpa mengira faktor air dan musim.

Kini boleh dikatakan sepanjang tahun lokasi berhanyut di ZEE Selat Melaka kerap dikunjungi kaki pancing.

 

Setibanya di lokasi, perkara pertama yang dilakukan membaca pergerakan arus, kemudian sampan akan digerakan di hadapan selari dengan kedudukan lubuk yang di tandakan.

Paloh 3 pula ialah kawasan khas di mana kapal tangki, kapal kontena dan kapal besar sahaja menggunakannya.

 

Kapten Khairi memilih untuk berhanyut di sebelah atas lubang mengikuti arus yang ketika itu sedang surut.

Beliau akan memberi signal apabila kami mula memasuki kawasan dasar berlopak tersebut.

IKLAN

 

Perlahan atau cepat memasuki zon strike bergantung kepada halaju sampan berhanyut.

Yang penting ialah umpan dipastikan sentiasa berada hampir dengan dasar ketika berhanyut, jangan gantung ladung terlalu tinggi.

 

Ini berikutan ketika arus laju, ikan kebiasaannya mendiami kawasan berlopak dan lubuk untuk berlindung daripada pergerakan arus.

Bayangkan jika mula berhanyut pada kedalaman 100 kaki kemudian masuk lopak ikan sedalam 160 kaki, pemancing yang leka tidak menyedari umpannya tergantung 60 kaki

dari dasar, sebab itu ada pemancing yang memperoleh GT, talang dan aruan tasik ketika berhanyut. Ada juga spesies ini menjamah umpan yang terseret pada dasar selat.

 

MISI LOPAK PALOH 3

 

Misi utama kebanyakan kaki pancing berkunjung ke paloh adalah mencari spesies merah mahupun jenahak.

Pada trip sebelumnya hanya merah sahaja yang kami perolehi di lopak pertama ini.

 

Dalam masa 20 minit umpan ikan yang diperoleh di boya merah semuanya laku kecuali anak ikan pelata sahaja yang masih bertahan berenang di dalam petak umpan.

Tiga jenis umpan yang kami gunakan hari itu, iaitu kurita oleh Sarjan Omar Dan Sarjan Leman, pelata hidup oleh Kapten Khairi dan penulis sendiri memilih menggunakan tamban apollo yang dah kaku.

IKLAN

 

Empat joran dilabuhkan ke dasar mengikut turutan agar tali pancing tidak bertindih antara satu dengan lain.

Selesai proses menurunkan pancing kami semua dalam mood bersedia. Sambil pada itu Kapten Khairi turut melepaskan umpan pelata hidup hanyut di belakang sampan.

 

Ketika berhanyut Kapten Khairi akan bertindak seperti kapten kapal terbang, sering memberitahu kedudukan dan kedalaman semasa supaya kami tidak terleka membiarkan umpan tergantung.

Bila semakin hampir dengan spot yang di tandakan, lebih kuat suara kapten memberitahu supaya bersiap sedia… dah nak terjah lubuk katanya.

 

Peel ikan berkait dengan hala tuju arus, ada masa ia makan ketika betul-betul masuk lubuk dalam, ada masa ia makan di tubir lubuk dan kadang kala ia makan sewaktu umpan mula melepasi lubuk.

 

Sukar juga untuk membaca perangai ikan di dasar. Tak kisah kat mana ia merembat umpan yang penting ialah tahu di kawasan mana ia berada.

Bila mula memasuki lubuk merah, kami masing-masing hulurkan tali berterusan sehingga ladung mencecah dasar.

 

Sedetik ia mula menuruni lopak dari 100 kaki ke 150 kaki, terasa umpan penulis disergah ikan.

Biarkan saja seketika sambil terus memberi tali agar ikan terus terleka umpan di mulutnya. Terhenti hulur tali mula menegang kembali, serentak itu baru joran melentur.

 

IKLAN

Buka satu, tapi tiga serentak. Dua kali balas dan belum sempat karau tali sudah muntah keluar.

Usaha memujuk ikan mengikut berhasil apabila merah pertama muncul di permukaan dan diikuti ikan merah kedua dan dikuti merah ketiga.

 

Melepasi lubuk pertama, kapten berpatah balik mengulangi laluan yang sama. Pusingan kedua pula kami mengena dua strike tapi ikan nampaknya lebih bernasib baik di mana perambut putus dan satu lagi terlucut.

Pantang terlepas, ikan terus hilang ketika kami membuat pusingan ketiga.

 

IKAN PERMUKAAN

 

Lama juga menanti strike berikutnya selepas hilang merah di lopak pertama. Kami terus berhanyut santai menanti umpan menerjah ke lopak-lopak berikutnya.

Semuanya sunyi, kemudian joran kapten berumpan pelata hidup hanyutkan mengena pula. Jadilah tiada bawah atas pula memberi kepuasan.

 

Tiada masalah buat kapten melayan kerenah talang. Melihat joran kapten mengena talang menimbulkan minat Sarjan (B) Leman untuk turut mencari kepuasan mengintai ikan di permukaan pula.

 

Usahanya berhasil apabila joran beliau pula mengena tidak lama selepas itu. Walaupun terpaksa bertungkus lumus melayan aksi talang, akhirnya Sarjan Leman tersenyum puas dapat menewaskan spesimen seberat 7.5 kg tersebut.

 

Kemudian kami beredar menuju satu lagi boya di tengah Paloh 3 mencari umpan hidup berikutan umpan hidup sudah kehabisan.

Yang tinggal hanyalah umpan kaku dan pudar kilauan sisiknya. Semasa berlabuh di boya sempat lagi kami memancing ikan talang menggunakan ikan anak selar yang kami apollo.

Puas juga melayan talang memandangkan umpan yang dilabuhkan di dasar tidak menerima sambutan.

 

Sebelah petang banyak masa kami habiskan menjajah lubuk-lubuk lama yang tiada penghuni.

Kalau dah saban minggu dikunjungi tentu lubuk berkenaan sudah diangkut penghuninya oleh pemancing-pemancing yang bertali arus.

Cuma harapan ikan yang baru sahaja yang akan bertandang mendiami lubuk yang sepi. Persoalannya bila dan waktunya siapa pun tidak tahu….

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI