Menurut satu kajian tidak rasmi, peratus pemancing yang menyukai aktiviti memancing pada waktu malam adalah lebih tinggi berbanding waktu siang. Tahu tak kenapa?

 

Kebanyakannya memilih untuk memancing pada waktu malam disebabkan  faktor cuaca yang tidak panas sebagai penyebab utama dan selebihnya percaya ikan monster lebih mudah ditawan pada waktu malam. Walau bagaimana pun ada beberapa perkara yang perlu dititikberatkan jika anda ingin memancing pada waktu malam. Perkara paling penting ialah aspek keselamatan.

 

Langkah Keselamatan Mengail Waktu Malam

IKLAN

 

Sebaiknya gunakan baju berlengan panjang dan dan seluar panjang untuk menghindari daripada gigitan nyamuk dan agas. Apatah lagi jika anda memiliki kulit jenis sensitif. Sesetengah serangga seperti agas, gigitannya boleh menyebabkan kudis. Tetapi paling bahaya adalah nyamuk aedes yang boleh menyebabkan demam denggi.

 

IKLAN

Langkah Keselamatan Mengail Waktu Malam

 

Gunakan penyembur nyamuk untuk menghindari gigitan nyamuk atau sebarang produk kesihatan lain. Selain untuk selesa dan paling penting mengelakkan anda dari terkena demam denggi atau malaria.

IKLAN

 

Gunakan lampu suluh kecil untuk kegunaan kecemasan seperti membuka mata kail pada mulut ikan. ini kerana tidak semua port memancing seperti kolam pancing menyediakan pondok yang ada lampu. Jika memancing di port liar, lampu suluh adalah kelengkapan wajib!

 

Langkah Keselamatan Mengail Waktu Malam

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI