IKLAN

 

Nama penuh: Nooryani Ramli Nama

Nama Sosmed: Onie Yaniey

Umur: 37 tahun

 

UMPAN: Boleh ceritakan sejak bila anda mula memancing?

ONIE: Saya mula memancing sejak berusia 7 tahun. Saya dilahirkan dalam keluarga kaki pancing. Memang dah jadi rutin hujung minggu ayah akan bawa kami memancing.

Tapi ikut musim la… musim gelama kat pantai, musim udang mengebot (naik bot) kat sungai, musim siakap pulak biasa kami membottom kat sungai (jambatan).

Begitulah dari kecik saya dah biasa tidur dalam hutan, semak, sungai atau tasik.

 

 

UMPAN: Kenapa anda memilih hobi ini berbanding hobi lain?

ONIE: Saya memilih hobi memancing sebab minat tu dah ditanam sejak kecik lagi. Memancing melatih diri untuk jadi seorang yang penyabar.

Dapat mengeratkan hubungan sesama keluarga dan rakan-rakan pancing. Selain kepuasan, dapat menghilangkan tekanan dan juga hobi memancing ni boleh dijadikan sumber rezeki sama ada tetap mahupun sampingan.

 

 

IKLAN

UMPAN: Apa rintangan yang dihadapi sepanjang memancing dan apa harapan anda untuk meneruskan hobi ini?

ONIE: Rintangan dalam memancing tu adalah perkara biasa. Misalnya sekarang sangat susah untuk mencari secebis strike berbanding zaman dulu.

Banyak spesies yang dulunya sangat mudah dapat tapi sekarang nak dapatkan sekor pun punyalah susah.

Contohnya siakap putih, merah, kerapu, tetanda yang dulunya saiz agak besar sekarang kalau dapat pun sebesar tapak tangan.

 

 

Harapan saya pulak… saya sangat berharap agar para pemancing menjaga ekosistem supaya spesies ikan tak pupus. Agar anak cucu kita dapat meneruskan lagi hobi ni.

Amalkan teknik CnR untuk ikan yang tak dimakan, saiz yang kecik serta saiz induk yang memang patut kita lepaskan.

Ambik ikan yang perlu sahaja. Saya sangat anti kaki tuba atau bom.

 

IKLAN

 

UMPAN: Ceritakan pengalaman pahit/manis ketika memancing?

ONIE: Banyak pengalaman manis… sudah tentunya strike spesies yang dicari. Bonus pulak dapat saiz  idaman. Tapi pengalaman paling manis saya apabila saya strike ‘anak’.

Penantian selama 14 thn berakhir sudah. Kandungan berusia hampir 7 bulan baru dapat tau yang saya mengandung.

Selama 7 bulan saya bawak anak (dalam perut) ke laut, mengadap kucah besar, hiking, jungle tracking, berkhemah kat sungai, hutan… tasik, masuk event. Yang paling last saya join AMCT 2017 kat Tasik Kenyir.

Time tu hadap hujan ribut… kucah kat tasik, memang sangat lasak. Tapi syukur Allah lindung anak dalam kandungan saya. Itulah pengalaman yang paling manis… yang memang takkan saya lupakan sampai bila-bila.

 

 

Pengalaman pahit pulak… apabila gagal menaikkan ikan yang besar kerana turun port seorang diri tanpa kelengkapan alatan memancing.

Sekarang dah jadi habit fish grip sentiasa ada bersama jika turun port. Satu lagi… playar amat penting untuk cabut mata kail di mulut ikan.

 

UMPAN: Pencapaian membanggakan dan sasaran anda seterusnya?

ONIE: Pencapaian saya dalam bidang ni… apabila saya dapat mempelajari banyak teknik pancingan tapi masih banyak yang belum saya kuasai sebab hobi ni terlalu luas untuk diterokai.

Tak lupa jugak, apabila saya mencapai hasrat untuk memiliki enjin dan bot sendiri, serta pandai bawak bot sendiri. Bagi saya tu la pencapaian paling besar saya.

 

 

Sasaran pulak… sekarang musim talang kat tempat saya. Jadi saya mensasarkan untuk mendapatkan lesen talang. Ni pun satu cabang baru dalam hobi saya.

Tak pernah dapat, jadi sekarang saya sedang memburu spesies ini. Semoga impian saya untuk menguasai semua teknik pancingan dan strike semua jenis ikan yang saya buru dalam hidup saya tercapai.

 

kenali juga Lady Angler – Pengalaman seram memancing Alyn

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan