IKLAN

 

Nama: Mariati bt Mohamad

Nama sosmed: Mariati bt Mohamad Mohamad

Usia: 43 tahun

 

UMPAN: Ceritakan sejak bila anda mula memancing?

MARIATI: Akak minat memancing dari kecil… tapi tak aktif. Family pun minat memancing. Mula serious dalam aktiviti memancing bila dapat geng yang sporting, good team work dan aktive.

Team akak semua low profile. Team akak banyak beri tunjuk ajar teknik memancing, banyak memberi sokongan dan kata-kata semangat untuk bergiat aktif dalam hobi memancing.

 

 

UMPAN: Kenapa anda memilih hobi ini berbanding hobi lain?

MARIATI: Akak memilih hobi memancing kerana ia melatih akak erti kesabaran dan bersyukur atas rezeki Allah bagi. Akak seorang yang hot temper.

Bila memancing ni akak belajar cara control temper. Bersabar itu indah. Lagi pun akak suka berkawan kebanyakkan kaki pancing ni tak sombong dan boleh beri tunjuk ajar.

IKLAN

Hobi akak macam-macam tapi memancing paling akak suka.

 

 

UMPAN: Apa rintangan yang dihadapi sepanjang memancing dan apa harapan anda untuk meneruskan hobi ini?

MARIATI: Rintangan yang akak hadapi sepanjang aktiviti memancing selama ni tiada yang pahit sangat.

Rintangan yang menduga bila plan nak turun ke laut tetiba tekong habaq alun kuat. So, trip cancel last minit. Nak pujuk hati akak pi memancing puyu dan haruan.

Harapan akak agar semua pihak menjaga kerbersihan laut, sungai dan port memancing lain. Agar terpelihara alam sekitar.

Jangan membazir hasil tangkapan, jangan aniaya ikan dengan menuba bom ikan dan karen ikan kerana aktiviti sebegini merosakan ekosistem sungai dan laut.

IKLAN

Tolong jaga rezeki yang Allah bagi.

 

 

UMPAN: Ceritakan pengalaman manis & pahit ketika memancing?

MARIATI: Pengalaman manis akak bila memancing dengan kawan-kawan dan team yang sempoi enjoy walaupun dapat buntal tapi pakat gelak ramai-ramai riuh rendah. Geng 1 kepala.

Buat masa sekarang tiada lagi kenangan pahit sepanjang hobi akak memancing. Walaupun kumpow berdarah tapi indah. Bila kumpow akak tido je.

Sambil menyanyi dan menikmati keindahan Alam. Banyak aktiviti lain boleh buat seperti cari siput dan cari tiram batu.

 

 

UMPAN: Pencapaian membanggakan dan apa sasaran anda seterusnya?

MARIATI: Pencapaian membanggakan setakat ini semuanya indah walaupun akak hanya berjaya memancing ikan puyu.

Sasaran akak seterusnya trip laut dalam dan ingin mendaratkan ikan jerung. Insyaallah. Akak hanya pemancing tepi-tepian sahaja dan suka memancing ke pulau-pulau melakukan aktiviti berkumpulan.

 

baca juga (ikon): Lady Angler – Ct nak jadi pondstar!

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan