SOALAN:

Saya berminat untuk cuba memancing di kawasan hulu sungai pergunungan. Boleh tak admin berikan sedikit tip untuk memancing di kawasan sebegini?

 

JAWAPAN:

Aktiviti memancing di hulu sungai pergunungan merupakan satu cabang memancing yang menyeronokkan.

Malah, dalam kategori pancingan air tawar ia merupakan pancingan yang paling mencabar. Oleh yang demikian, tidak semua pemancing mampu untuk mengaplikasikannya.

IKLAN

 

Dalam keseronokan memancing di lokasi yang paling mencabar ini, maka keselamatan diri jangan sesekali diketepikan.

Malah ia merupakan disiplin nombor satu dalam pancingan hulu sungai pergunungan ini. Pertama sekali pastikan anda mengambil langkah keselamatan.

 

IKLAN

Contohnya menggunakan kasut yang sesuai. Bawa bekal ubat-ubatan, mesti ada guide atau pergi secara berkumpulan, tidak berkhemah terlalu dekat dengan gigi air.

Pilih waktu yang sesuai untuk berkhemah dan patuhi pantang larang di dalam hutan.

 

Jika memancing pada waktu malam, pastikan anda meminimakan cahaya seperti lampu suluh atau unggun api di kawasan anda memancing.

IKLAN

Elakkan menggunakan loceng pada waktu malam pada hujung joran, sebaliknya gantikan dengan stik cahaya kerana ikan kawasan sungai pergunungan lebih sensitif dan sukar dipancing.

 

Untuk umpan, ia tidaklah sukar. Selain umpan sawit yang sangat sesuai untuk memancing kelah, anda juga boleh menggunakan umpan cacing dan juga hirisan isi ikan.

Saya juga gemar menyarankan wisel dibawa ke mana-mana kerana, jika tersesat, anda boleh gunakan ketika kecemasan.

 

Dan yang paling penting untuk mengawal populasi ikan yang semakin terancam seperti kelah atau tengas, ambillah sekadar perlu sahaja. Amalkan konsep bag limit.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI