SOALAN :

Assalamualaikum boh… ada tips untuk pancingan tasik atau lombong tak? Umpan apa yang killer? Percentage nak dapat ikan dekat tempat luas ni kuranglah boh.

Boleh bagi tips nak naikkan percentage tu tak?

 

JAWAPAN:

IKLAN

Wasalam boh. Sebagaimana luasnya tempat luas yang anda katakan itu tidaklah seluas soalan yang anda kemukakan ini.

Oleh yang demikian saya mampu menjawab secara umum sahaja kerana untuk menyatakan umpan killer bagi setiap spesies ikan yang ada di dalam tasik atau lombong sememangnya tak terjawab.

 

Untuk mengetahui umpan apa yang sesuai apatah lagi killer, pertama sekali anda perlu mengetahui ikan apa yang ada di padang pancing (tasik atau lombong) terlebih dahulu dan ikan apa yang anda ingin sasarkan.

IKLAN

 

Sebagai contoh, jika padang pancing itu banyak didiami ikan patin dan anda ingin memancing patin, maka gunalah umpan lazim yang digunakan untuk memancing patin seperti dedak atau buah-buah hutan.

Sekiranya terdapat ikan pemangsa seperti toman, sebarau atau peacock bas maka gunalah diet ikan-ikan tersebut sebagai umpan atau juga umpan tiruan.

IKLAN

 

Bagi meningkatkan percentage dapat ikan, banyak perkara yang perlu anda lakukan. Antaranya, anda perlulah mengetahui lubuk kediaman ikan.

Memahami waktu aktif ikan mencari makanan. Mencuba kepelbagaian teknik sama ada pancingan dasar, apungan ataupun mengilat.

 

Peralatan pancing yang sepadan dan tepat. Serta penggunaan dan persembahan umpan yang memikat. Sekiranya kesemua aspek ini dipraktikkan berserta semangat yang jitu, percentage anda untuk memperoleh hasil pasti meningkat.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI