SOALAN: Berapa lama jangka hayat tali sulam dan tali tangsi yang boleh digunakan oleh kaki pancing? Adakah setiap bulan atau setahun sekali?

 

JAWAPAN: Jangka hayat pada tali sulam atau tali tangsi bergantung kepada beberapa aspek. Pertamanya tentu sahaja cara penggunaan, kawasan padang pancing, cara penyimpanan, tempoh pengunaannya dan jenama tali tersebut turut sama memainkan peranannya.

Menurut pemerhatian saya, tali sulam atau tali tangsi tiada tamat tempoh selagi ia disimpan dengan kaedah yang betul. Contohnya saya masih menggunakan tali-tali tersebut yang sudah melebihi usia 10 tahun (berdasarkan tarikh pengeluaran tali tersebut) dan berfungsi dengan sempurna. Apa yang pentung ialah mengetahui cara penjagaan serta cara mengesan masalah pada tali pancing yang perlu ditukar.

 

IKLAN

Cara mengesan bila perlu tukar tali pancing:

 

IKLAN
  1. Bila ia tidak licin dan berbulu. Perubahan ini kita dapat perhati dan rasa dengan sentuhan pada tali tersebut.
  2. Bila ia mudah putus apabila direntap, menandakan ia sudah rapuh dan tidak sesuai digunakan lagi.
  3. Bila ia bertukar warna atau warna asal luntur dengan begitu ketara.
  4. Bila ia mempunyai kesan calar dan tahap kerinting yang ketara khususnya pada tali tangsi atau mono.

 

Cara penjagaan tali pancing:

IKLAN

 

  1. Bila atau basuh dengan air tawar dengan bersih selepas digunakan. Tidak kiralah sama ada digunakan untuk pancingan air masin atau air tawar.
  2. Keringkan ia di kawasan berbumbung (contoh mudah di dalam rumah) dan tidak kena secara langsung cahaya matahari yang terik.
  3. Jauhi dari lampu ultra ungu (lampu di dalam akuarium atau lampu untuk menyinarkan jig) serta bahan petroleum.
  4. Keluarkan semua tali dari kekili sekurang-kurangnya setahun sekali dan cuci tali (khususnya tali sulam) dan apabila nak digunakan masukkan semula ke dalam gelendong kekili dengan cara masukkan dahulu bahagian tali yang telah digunakan.
  5. Sebaiknya jangan simpan kekili di dalam kenderaan kerana bahang panas kenderaan yang terjemur di tengah panas boleh menjejaskan kualiti tali.

 

Sekiranya kita menjaga tali pancing dengan baik saya percaya kita boleh menggunakannya antara 5 hingga 10 tahun.

Pesanan khidmat masyarakat: Buang tali pancing dengan sempurna, jangan buang di perairan atau tinggalkan ia begitu sahaja di atas tanah kerana ia mungkin akan memudaratkan hidupan liar lain di habitat air ataupun daratan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI