SOALAN: 

Boleh tak admin jelaskan dengan baik kepentingan shock leader? Kalau tak guna shock leader tak boleh ke bagaimana?

 

JAWAPAN:

Fungsi utama shock leader atau perambut kejutan amat mudah iaitu menyerap dan memberi tekanan ketika sambaran mengejut dan bertarung dengan ikan.

Penggunaan perambut kejutan amat meluas sekarang berikutan kebanjiran penggunaan tali sulam.

 

Tali sulam seperti yang diketahui tidak mempunyai spring atau titik anjal. Jadi, ia tidak boleh berfungsi untuk menyerap tekanan terutama secara tiba-tiba dikenakan.

IKLAN

Konsepnya adalah mudah seperti mana kita melihat kereta yang dipasangkan absorber dan spring.

 

Absober berfungsi menyerap dan spring pula akan bertindak memberi dan mengurangkan tekanan melampau terhadap absorber.

Dalam perambut kejutan pula kita hanya menggunakan satu bahan iaitu monofilament atau polymer yang disambungkan pada tali sulam.

Saiz tali yang kita namakan ia sebagai perambut kejutan itu harus lebih kuat daya ketahanannya daripada kekuatan tali sulam.

IKLAN

 

Sebagai contoh, jika tali sulam yang digunakan 60lb, perambut kejutan yang disyorkan ialah 80lb.

Panjang perambut kejutan paling elok ialah 4 hingga 5 depa kerana yang panjang mampu menyerap lebih tenaga/ kejutan melampau berbanding perambut kejutan yang pendek.

 

Perambut panjang juga dapat mengelakkan cincin joran kaki jigging daripada terkena jig.

IKLAN

Dengan ini perambut kejutan yang digunakan akan bertindak sebagai pedoman kepada pemancing yang sedang melakukan aksi jigging supaya memperlahankan kelajuan karauan

jigs atau berhenti sebaik saja ia sampai pada perambut kejutan kerana menandakan jig sudah hampir ke permukaan.

 

Selain itu, perambut kejutan mengurangkan kebarangkalian kehilangan jigs atau gewang kerana keupayaannya terhadap geseran dan calar adalah jauh lebih baik dari tali sulam.

Sebarang jenis polymer atau fluorocarbon boleh digunakan sebagai perambut kejutan namun disebabkan faktor kualiti dan daya ketahanan.

Jika kita menggunakan tali tangsi sebagai tali utama, perambut kejutan ini adalah sama sekali tidak perlu kerana tali tangsi sendiri akan bertindak seperti perambut kejutan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI