SOALAN:

Boleh tak admin bagi pencerahan sedikit tentang istilah perikanan rekreasi dengan memancing rekreasi?

Saya agak keliru dengan istilah ini sama ada ia adalah perkara yang sama atau sebaliknya.

 

JAWAPAN:

IKLAN

Perikanan rekreasi bermaksud semua aktiviti menangkap ikan atau haiwan akuatik yang dilakukan bukan untuk tujuan komersil.

Perikanan rekreasi tidaklah membawa makna hanya memancing sahaja dan tidak pula hanya melibatkan ikan semata-mata.

Udang, ketam, sotong atau apa sahaja haiwan akuatik lain yang boleh ditangkap sama ada menggunakan peralatan pancing atau sebaliknya, dan tidak diperdagangkan maka ia tergolong dalam perikanan rekreasi.

 

IKLAN

Manakala memancing rekreasi ini lebih menjurus kepada aktiviti memancing bukan untuk tujuan komersial atau untuk lebih mudah fahamnya memancing sekadar suka-suka demi kepuasan hobi.

Hasil pancingan tidak dijual bagi menyara hidup sebaliknya diambil untuk kegunaan sendiri atau dilepaskan kembali.

 

Secara kasarnya perikanan rekreasi dan memancing rekreasi adalah dalam rumpun yang sama di mana kesemua hasil tangkapan tidaklah diperdagangkan dan ia bukanlah satu kerjaya sebagaimana nelayan.

IKLAN

 

Perbezaannya pula, jika seseorang individu itu menangkap ikan atau haiwan akuatik menggunakan joran dan kekili maka ia adalah pemancing rekreasi yang melakukan aktiviti perikanan rekreasi.

Dan dalam perikanan rekreasi ini lazimnya tiada amalan tangkap dan lepas yang dipraktikan sebagaimana dalam memancing rekreasi.

 

Tentu saja ia sesuatu yang pelik apabila setelah bersusah memasing jaring atau pukat, hasil yang tersangkut pada jaring atau pukat itu dilepaskan kembali, dan dilakukan hanya untuk hobi menjaring semata-mata.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI