SOALAN:

Boleh tak admin beri penjelasan sedikit tentang kotak penyejuk untuk menyimpan ikan.

Kotak penyejuk jenis mana yang lebih sesuai, sama ada berengsel atau penutup boleh cabut atau cerai. Berapa lama ketul ais boleh tahan dalam setiap kotak penyejuk dan jenis ais macam mana yang sesuai untuk menyimpan ikan?

 

JAWAPAN:

Padu betul soalan ni. Sebenarnya kedua-dua jenis kotak penyejuk yang disebutkan itu boleh digunakan asalkan ia memenuhi keperluan kita terutama jika dilihat dari sudut kos mampu milik.

IKLAN

 

Tetapi dari segi penggunaan kotak yang mampu menahan ais daripada cepat cair adalah yang baik.

Namun yang berengsel lebih elok kerana penutup boleh cerai mudah hilang atau melayang ditiup angin ketika atas bot.

 

IKLAN

Ais kalau benar-benar masak (dibekukan dalam tempoh yang cukup) boleh bertahan sehingga seminggu jika kekerapan buka-tutup kotak penyejuk adalah minimum dan tidak terdedah kepada persekitaran yang panas.

 

Ini berdasarkan pengalaman saya membawa seketul ais kiub sebesar 54 liter. Trip memancing selama lima hari di kawasan pedalaman hulu sungai.

Sewaktu pulang baki ais yang beku berkurang kira-kira 20liter dan masih mencukupi untuk kami menyejukkan ikan untuk dibawa pulang ke ibu kota.

IKLAN

 

Bot nelayan pula mampu menyediakan bekalan ais yang cukup untuk dua minggu di laut dengan syarat disimpan dalam bekas yang kedap udara.

 

Terdapat empat jenis ais yang biasa digunakan iaitu jenis kuib besar, ais mesin atau kisar, ais kiub berongga serta ais tiruan (bahan kimia atau air disimpan dalam bekas tertutup).

Paling sesuai ialah ais kisar kerana ia boleh menjimatkan ruang dan boleh dipadatkan.

Korang Tanya Umpan Jawab – Cara Terbaik Menyimpan Ikan??

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI