zzword (2)

 

Korang Tanya Umpan Jawab – Bangla (kekili elektrik) Yang Sesuai Untuk Laut Thailand?

SOALAN:

Saya nak tanya pendapat tuan. Tahun ini saya ada trip laut dalam di Thailand (Koh Adang). Persoalannya saya cuma ada Miya CX5. Adakah reel ini sudah memadai ataupun saya perlu cari reel yang lagi power macam MJ1200 atau BM9000?

 

IKLAN

JAWAPAN:

Saya pernah mengikuti trip laut dalam di dalam negara, Indonesia dan Thailand yang mana kedalamannya melebihi 100meter hingga 300 meter. Selain teknik jigging, saya turut mengamalkan pancingan dasar yang tentu saja menggunakan kekili elektrik.

 

IKLAN

Saya masih ingat satu trip di perairan Lucornia (kedalaman antara 150meter hingga 250meter) di mana ketika itu saya hanya menggunakan kekili Leobritz Bull 500. Dalam trip yang sama ada pemancing menggunakan Miya CX4 dan CX5, MJ 1200 dan juga BM9000. Dan kesemua kekili ini memainkan tugas tanpa menimbulkan sebarang masalah.

 

Korang Tanya Umpan Jawab – Bangla (kekili elektrik) Yang Sesuai Untuk Laut Thailand?
Jika dibandingkan dengan kesemua kekili elektrik di atas, tentu saja kekili yang saya gunakan adalah siri yang paling kecil dan tidak setanding Miya CX5, MJ1200 atau BM9000.

IKLAN

Dari segi kepantasan menggulung tali sememangnya tidak mampu mengatasi kedua-dua kekili elektrik tersebut. Namun dari segi kuasa, ia tiada banyak beza. Malah dari satu aspek, Miya CX5 nyata lebih lasak.

 

Dalam dunia memancing ini kita sememangnya tidak dapat lari dari membahan dan dibahan. Saya faham situasi anda kerana menggunakan produk yang bukan tahap bangsawan.

Namun anda boleh menutup mulut mereka dengan menaikkan hasil tangkapan yang lebih berkualiti dan kuantiti.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI