Acara memancing secara berkumpulan atau lebih popular sebagai `komplot’ di kalangan kaki pancing merupakan aktiviti dalam sukan memancing yang kian mendapat tempat masa kini.

Sedikit berbeza dengan pertandingan memancing yang menawarkan ganjaran wang tunai, kelab atau pihak yang menganjurkan komplot memancing lazimnya turut menyediakan hadiah dan kebiasaannya hadiah yang disediakan berupa barangan peralatan memancing.

Walau bagaimana pun hadiah yang ditawarkan hanyalah sekadar untuk memeriahkan sesuatu komplot memancing yang dilangsungkan dan bukannya objektif utama para pemancing yang menyertai komplot.

 

Pada kebiasaannya juga komplot memancing ini dianjurkan oleh sesebuah kelab atau grup pemancing. Amat jarang dilangsungkan oleh seseorang secara individu. Apatah lagi jika individu tersebut hanyalah seorang pemancing biasa, bukannya pengusaha umpan atau peniaga peralatan memancing.

IKLAN

Namun, demi mengerat tali persahabatan yang berkongsi minat yang sama, Nezeri Mat atau lebih dikenali dengan nama Naz Damaidsft di laman sosial Facebook, sanggup bersusah payah berusaha untuk menjayakan komplot pemancing kolam air tawar, Komplot Santai Pembuka Tirai 2018.

 

Menurut Naz Damaidsft yang ditemui di lokasi komplot memancing, Kolam Pancing D’Kali, beliau sama sekali tidak menjangka komplot yang beliau anjurkan tersebut menerima sambutan luar biasa daripada rakan-rakan. Terutamanya kehadiran pemancing dari Negeri Sembilan seramai enam orang dan tujuh orang daripada Kedah.

IKLAN

Walaupun tidak menawarkan sebarang ganjaran wang tunai, seramai 86 orang pemancing seluruh pelosok tanah air sanggup turun ke lokasi komplot di Batang Kali, Selangor.

 

IKLAN

“Tanpa sokongan dan kerjasama dari rakan-rakan lain mustahil komplot ini akan berlangsung dengan meriah. Justeru saya amat berterima kasih terutamanya kepada para sahabat yang turut bertungkus lumut, pengusaha-pengusaha umpan yang menaja hadiah seperti Umpan Cedok, Umpan Terbang, Umpan Lentik, Umpan Segamat, Ikan Darat dari Rod Custom Studio serta kerjasama yang luar biasa dari pengurusan Kolam Pancing D’Kali.” Ujar Naz Damaidsft lagi.

 

GALERI

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI