Biasanya ikan patin memakan umpan dengan cara yang sangat halus iaitu pelet akan disondol-sondol dengan mulutnya. Kemudian dibawa pergi agak jauh, baru kemudian umpan ditelan. Jadi apabila anda terburu-buru menyentap joran ketika tali pancing baru menegang biasanya sering lucut.

 

Kitab Ilmu Mengail Ikan Patin!!

 

Menentukan spot/tempat memancing memang sangatlah penting. Pastinya membangau bila korang memancing seharian meskipun dengan umpan yang power lagi padu sekalipun, namun di tempat itu tidak terdapat ikan patin.

 

Memancing ikan patin memang tidak boleh sembarangan atau asal main lempar umpan saja. Dengan spot yang tepat pastinya tak akan ada istilah kumpau atau membangau ketika memancing. Untuk itu kemahiran dalam menentukan spot memancing harus korang miliki.

 

Kitab Ilmu Mengail Ikan Patin!!

IKLAN

 

Spot atau titik memancing ikan patin sangat dipengaruhi oleh cuaca dan musim. Ketika musim kemarau ikan patin lebih senang berada di lubuk-lubuk yang memang tempat tinggalnya. Sementara ketika musim hujan ikan ikan patin akan menyebar dan bermigrasi dari lubuk-lubuk ke arah hilir.

Ketika musim hujan, korang boleh memancingnya di sembarangan tempat, asalkan lebih dalam dari perairan yang lainnya.

 

Kitab Ilmu Mengail Ikan Patin!!

 

IKLAN

Berdasarkan pengalaman para pemancing yang sudah terbiasa memancing ikan patin, terdapat 3 tempat atau spot yang biasa didiami ikan patin iaitu:

 

Rumpun adalah tempat atau spot yang terbentuk secara alami, misalnya bekas pokok tumbang. Biasanya di bawah pohon tumbang dijadikan tempat tinggal ikan-ikan predator termasuk keli dan patin.

 

Tempat seperti ini sangat sesuai untuk melempar umpan. Saiz ikan patin yang mendiami spot ini juga pelbagai mulai dari di bawah 1kg hingga berukuran abah.

 

IKLAN

Kitab Ilmu Mengail Ikan Patin!!

 

Sangkar ikan merupakan tempat yang sangat digemari oleh ikan patin. Makanan berupa pelet yang jatuh ke dasar dari jaring sangkar menjadikan titik ini dihuni ikan-ikan beragam termasuk ikan patin. Usahakan memancing di sekitar sangkar ikan, namun jangan terlalu dekat kerana potensi kail tersangkut tali sangkar juga besar.

 

Untuk spot satu ini memang kurang padu dibandingkan sekitar rumpun dan sangkar. Kita hanya menunggu ikan patin yang lalu untuk mencari makan ke pinggiran. Memancing di pinggiran perlu trik khusus.

 

Kitab Ilmu Mengail Ikan Patin!!

 

Meskipun di pinggiran, korang harus mencari spot yang paling dalam serta spot yang sering dipancing. Jika sering dipancing pastinya umpan-umpan berupa pelet dan cacing atau yang lain bertebaran di spot tersebut. Dan pastinya ada potensi ikan berkumpul di tempat seperti itu.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI